back

Колегія Держпраці: про підсумки роботи та запровадження в ОТГ державних інспекторів праці

19-08-2017 | 09:10

У Чернігові вчора, 17 серпня, з робочим візитом перебував голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега.

Спершу очільник служби взяв участь у засіданні Колегії Управління Держпраці в області, на якому підбили підсумки роботи управління за І півріччя, а також предметно говорили про здійснення виконавчими органами місцевих рад та ОТГ державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

До роботи Колегії долучився перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич. Він зазначив, що служба Держпраці одна з перших почала реформуватися, і вже зараз є певні результати:

— Держпраці взяли на себе дуже багато повноважень. І хоч рік тому було достатньо критики з мого боку, сьогодні вже є позитив і з питань легалізації праці в області, і виплаті мінімальної заробітної плати, і стосовно зменшення рівня заборгованості по зарплаті.

Начальник Управління Держпраці у Чернігівській області Сергій Дорошенко доповів про роботу очолюваної ним служби за півроку.

 

 

Наразі актуальне питання — запровадження в об’єднаних територіальних громадах державних інспекторів праці. Тож цій темі присвятили окрему робочу нараду за участі керівників ОТГ області, яка пройшла у форматі діалогу.

Голова Держапраці акцентував на трьох основних болючих питаннях у сфері трудових відносин: існуючих боргах по зарплаті, недотриманні виплат мінімальної заробітної плати, а також важливості легалізації трудових відносин. Саме державні інспектори на місцях, на переконання Романа Чернеги, у тому числі, мають сприяти вирішенню цих питань. Він зауважив, що на сьогодні дійсно є брак фахівців у сфері праці. Тож Держпраці готова безоплатно навчати фахівців та консультувати їх.

Леонід Сахневич зазначив, що під час становлення ОТГ виникає багато проблемних питань, разом з повноваженнями з’являється велика зона відповідальності. Він запевнив, що всі структурні підрозділи ОДА готові сприяти ОТГ у вирішенні нагальних проблем.

Зі свого боку, окреслили ряд питань представники ОТГ, зокрема, стосовно можливого спрямування коштів від штрафів до місцевих бюджетів. Наразі ці кошти надходять до держбюджету, при тому, що приблизна оплата діяльності одного держінспектора обходитиметься на рік в 100 тисяч гривень, що досить накладно для бюджетів громад. Звучали й пропозиції від ОТГ розглянути  питання про фінансування інспекторів за рахунок субвенції з держбюджету, хоча б на час перехідного періоду. Роман Чернега пообіцяв разом з колегами з Джержпраці опрацювати ці питання та ініціювати їх вирішення перед Кабміном.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю чернігівської облдержадміністрації