back

Антирейдерський закон та інститут приватних виконавців: подробиці від заступника Міністра юстиції України Сергія Шкляра

18-08-2017 | 13:42

Вчора, 17 серпня, заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергій Шкляр перебував з робочим візитом у Чернігові. В облдержадміністрації він взяв участь у нараді з попередження рейдерських захоплень земель.

Читати також: Як убезпечити аграріїв від рейдерства, говорили на нараді в ОДА

Цього ж дня заступник Міністра юстиції відвідав Державний науково-випробувальний центр Збройних Сил України, де поспілкувався з військовослужбовцями з правових питань, в тому числі учасниками АТО, та надав консультації. Крім того, взяв участь у передачі військовослужбовцям конфіскованого автомобіля BMW. Як зазначив Сергій Шкляр, це вже одинадцятий автомобіль, безоплатно переданий органами державної виконавчої служби Чернігівської області в 2017 році військовим частинам на потреби АТО.

Також Сергій Шкляр провів прес-конференцію. Він акцентував, що за всіма фактами спроб захоплення майна члени оперативного штабу з питань захисту прав землевласників фіксуватимуть та оперативно реагуватимуть на вчинені злочини з метою притягнення винних до відповідальності.

Читати також: На Чернігівщині діє оперативний штаб з питань захисту прав землевласників

У свою чергу, начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк повідомив, що створені у рамках боротьби з аграрним рейдерством мобільні групи на Чернігівщині уже розпочали роботу. Перший виїзд такої групи відбувся. Він додав, що наразі створено графік планових виїздів мобільних груп до жовтня.

Читати також: Графік роботи мобільних груп безоплатної правової допомоги

Серед основних питань, що цікавили учасників конференції, – результати реформи примусового виконання рішень та запровадження інституту приватних виконавців, зарубіжний досвід їх роботи тощо.

Після двох років активної роботи та підготовки нарешті реформа стартувала – перші 94 кандидати у приватні виконавці склали кваліфікаційний іспит та отримали посвідчення приватного виконавця, 42 особи успішно пройшли перевірку офісів, 8 осіб включено до Єдиного реєстру приватних виконавців України, – повідомив заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби.

Сергій Шкляр зауважив, що ця реформа стосується не тільки приватних виконавців – це зміна системи виконання судових рішень у цілому. Сам процес виконання став автоматизованим, відкритим. Таким чином, знизився рівень корупції у правовій сфері. Зараз виконавець діє чітко за інструкцією, а його керівник і сторони виконавчого провадження можуть перевірити всі кроки. Крім того, запроваджено адекватну фінансову мотивацію як державним, так і приватним виконавцям. Відтак, завдяки реформі збільшиться кількість фактично виконаних рішень, зменшаться видатки державного бюджету та будуть надаватися більш якісні послуги.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації