back

Як убезпечити аграріїв від рейдерства, говорили на нараді в ОДА

17-08-2017 | 15:29

Тема попередження рейдерських захоплень земель та зібраного урожаю продовжує обговорюватися на рівні області. Зокрема, цьому питанню присвятили нараду в ОДА за участю заступника Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергія Шкляра. Сьогодні, 17 серпня, він перебуває з робочим візитом на Чернігівщині.

Тема наради — особливості захисту права власності, механізми судового та позасудового оскарження дій державних реєстраторів, практичні аспекти реалізації положень антирейдерського законодавства в аграрній сфері, зокрема щодо захисту прав землевласників та землекористувачів.

Нагадаємо, що за ініціативи Мін'юсту в області створено оперативний штаб з питань захисту прав землевласників. Як зауважив заступник голови обласної ради Арсен Дідур, своїми діями цей координаційний орган має показати бізнесу, власникам земель, громадам, що в області всі служби – як органи влади, так і силові структури, а також об’єднання аграріїв – мають єдину чітку позицію щодо недопущення рейдерства. Підтвердження цього — наразі на Чернігівщині не зафіксовано рейдерських спроб.

 

Читати також:  На Чернігівщині діє оперативний штаб з питань захисту прав землевласників

Графік роботи мобільних груп безоплатної правової допомоги 

 

Сергій Шкляр зауважив, що так званий антирейдерський закон посилив норми адміністративної та кримінальної відповідальності державних реєстраторів, що, у свою чергу, має убезпечувати власників земель та майна від незаконних посягань. Крім того, Мін’юст, а також регіональні органи юстиції розпочали широкомасштабну роз’яснювальну роботу як серед державних реєстраторів, так і безпосередньо, серед аграріїв та жителів громад, аби підвищити рівень їхньої правової обізнаності. Проект «Я маю право!» реалізуватиметься протягом найближчих трьох років.

 

 

— В антирейдерському законодавстві достатньо запобіжників. Зокрема, при Мін’юсті діє комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка уповноважена відміняти неправомірні рішення реєстраторів, — зауважив замміністра. — При цьому мають чітко спрацьовувати правоохоронна та судова системи, своєчасно реагуючи на порушення законодавства з боку реєстраторів. Щоб люди, які роблять злодіяння, несли відповідальність.

Представники аграріїв, присутні на нараді, серед яких депутати обласної ради Сергій Чубовський та Іван Якуб, зі свого боку, вважають законодавство недостатньо досконалим. Зокрема, на їх погляд, єдина система державної реєстрації по всій країні несе в собі певні загрози можливих неправомірних дій з боку реєстраторів. Позиція сільгосппідприємців – має бути більше повноважень на місцях. Адже голова сільради детально знає кожне своє поле, всіх орендаторів. Наразі ж аграрії змушені не лише думати, як працювати на селі,  а й як оборонятися від можливого рейдерства.

Замміністра подякував місцевій владі та сільгосппідприємцям за активну позицію, зокрема, оперативність створення штабу з питань захисту прав землевласників, і  пообіцяв, що Міністерство, зі свого боку, посилюватиме контроль за діями державних реєстраторів.

 

До уваги аграріїв!

Для оперативного реагування в разі спроб рейдерських захоплень земель та зібраного урожаю звертайтеся до:

— Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА,

директор — Павлішен Юрій Володимирович, контактні телефони: (0462) 77-44-88 (приймальня Департаменту, понеділок-п’ятниця з 8:00 до 17:00), (0462) 67-64-50 (черговий, цілодобово);

— Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, контактні телефони:  (0462) 651-528, (0462) 651-523 (понеділок-п’ятниця з 8:30 до 17:30), 097 9645708.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації