back

«Літня школа» відкрила двері для прийомних батьків та дітей

14-08-2017 | 16:26

Забезпечення та дотримання прав дитини – один з пріоритетних напрямів політики нашої держави на майбутнє. Зокрема, на Чернігівщині реалізується обласна Програма попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування на 2017-2021 роки. У її рамках цьогоріч Служба у справах дітей ОДА започаткувала проведення в області «Літньої школи» для прийомних батьків, власних та прийомних дітей з цих родин. Вона працюватиме з 14 по 18 серпня на базі табору «Юний турист» позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді», що у Количівці Чернігівського району.

Протягом п’яти днів для прийомних батьків працівниками обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводитимуться тренінгові навчання щодо мистецтва спілкування, міжособистісних стосунків, попередження емоційного вигорання, специфіки виховання прийомних дітей тощо. Для дітей передбачається проведення майстер-класів, ігротек, спортивних змагань, квестів, музичних програм, а також виїзних розважальних заходів у Чернігові.

Наразі у регіоні більше двох тисяч дітей, які потребують опіки держави, з них вже понад 92% виховуються у нових родинах. На Чернігівщині налічується 207 прийомних сімей та 25 дитячих будинків сімейного типу. Оскільки створення належних умов виховання кожної дитини – обов’язок держави, обласна державна адміністрація підтримала ініціативу Служби у справах дітей щодо запровадження нової форми роботи у цьому напрямі – проведення «Літньої школи» для прийомних батьків та дітей з цих родин, – зауважив заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко сьогодні, 14 серпня, на урочистому відкритті школи та побажав учасникам проекту провести час з користю, а також добре відпочити в сімейному колі.

За словами начальника Служби у справах дітей Чернігівської ОДА Людмили Зеленько, наша область третя, в якій запрацювала «Літня школа» для прийомних батьків та дітей. Вона зазначила, що наразі у проекті участь беруть 27 учасників з восьми прийомних сімей з усієї області. Це 10 батьків та 17 дітей. Людмила Зеленько переконана, що такий формат роботи дає можливість краще зрозуміти потреби кожної сім’ї та допомогти вирішити питання, що виникли у родині.

Директор Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот зауважила, що відповідно до законодавства батьки в прийомних сім’ях та будинках сімейного типу кожні два роки повинні проходити тренінгові курси з питань підвищення виховного потенціалу. Раніше такі навчанні були суто аудиторними, а цьогоріч вони направлені не лише на здобуття знань, а й на змістовний відпочинок батьків та дітей. На думку Алли Кот, на результати 5-ти денної школи також позитивно впливає залучення різнопрофільних спеціалістів. Так, до організації проведення заходу долучаться працівники Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей, волонтери центру розвитку дитини «Янголятко» та міського молодіжного центру «ЖМЕНЯ», фахівці обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», представники обласної федерації футболу та соціального театру «Екслібрис».

 

 

Родина Тетяни та Вадима Скачків вже чотири роки виховує прийомних дітей. Тож на навчанні вони вже вдруге. Як і більшість батьків, вони відмічають важливість «живого спілкування». Окрім інформації наданої спеціалістами, саме обмін досвідом з представниками таких же родин є вкрай важливим.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю
Чернігівської облдержадміністрації