back

Президент нагородив захисників України

11-08-2017 | 07:48

Президент Петро Порошенко відзначив державними нагородами військовослужбовців Збройних Сил України та Національної гвардії України за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку. Глава держави підписав відповідний Указ.

Ордени та медалі отримають 36 військовослужбовців Збройних Сил України та 12 представників Національної гвардії України, які захищають нашу країну від російсько-терористичних окупантів. Серед нагороджених двох українських героїв відзначено нагородами посмертно - морського піхотинця матроса Михайла Кобця та військовослужбовця групи Цивільно-військового співробітництва ЗСУ прапорщика Ігоря Дробота.

Морського піхотинця Михайла Кобця нагороджено орденом «За мужність» посмертно.  Воїн народився у селі Білошицька Слобода Корюківського району Чернігівської області. Матрос Кобець брав участь у захисті України на посаді навідника взводу з жовтня 2016 року у складі 137-го окремого батальйону морської піхоти ВМС Збройних Сил України.  Виконував бойові завдання з оборони наших рубежів в районі Чермалика на Донеччині, ніс службу на передових позиціях та неодноразово вступав у збройне протистояння з окупантами. 

3 червня 2017 року перебуваючи на опорному пункті позицій десантно-штурмової роти Михайло Кобець потрапив під артилерійський обстріл та отримав поранення несумісні з життям.

Орденом «За мужність» також нагороджено старшого солдата Сергія Колесніка з 456-ї бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних сил України, який брав участь у захисті держави на Сході країни.

12 червня 2017 року перебуваючи на бойовому чергуванні на опорному пункті «Колізей» старший солдат Колеснік вів спостереження за противником та помітив наближення групи російських терористів, які намагалися проникнути та заволодіти нашим опорним пунктом. Швидко зреагувавши, Сергій Колеснік відкрив вогонь зі штатної зброї та змусив ворога відступити. Пізніше противник здійснив масований мінометним обстріл наших позицій, внаслідок чого старший солдат Колеснік отримав вогнепальне наскрізне уламкове поранення шиї. Життя українського героя вдалося врятувати його побратимам. Йому була надана перша медична допомога та евакуація до лікарні в місті Авдіївка. Завдяки проявленій пильності та мужності   Сергія Колесніка було подавлено та відбито наступальні дії ворога.

Медаллю «Захисну Вітчизни» нагороджено командира механізованого взводу 72-ї окремої механізованої бригади Костянтина Гаврика.

Сержант Гаврик бере участь у захисті України з березня 2015 року. 2 листопада 2016 року сержант виконував бойове завдання в районі Авдіївки на передньому краї, де виявив диверсійно-розвідувальну групу ворога. Завдяки рішучим діям та впевненим наказам сержанта, силами його механізованого відділення вдалося зупинити та змусити відступити російсько-терористичну групу. Відділення під час бойового зіткнення з противником не зазнало втрат, але сам сержант Гаврик отримав поранення.

Також медаллю «Захиснику Вітчизни» нагороджено старшого солдата Ігоря Гайдайчука, який несе службу на посаді старшого вогнеметника 72-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України з травня 2016 року.

Старший солдат Гайдайчук добре зарекомендував себе під час ведення оборонних боїв біля Авдіївки, у боях показував високий рівень практичних навиків у вогневій та тактичній підготовці. 11 листопада 2016 року по взводно-опорному пункту наших воїнів в районі «Промзони» ворог розпочав артилерійський обстріл, який прикривав висування диверсійно-розвідувальної групи російсько-терористичних військ. Наші воїни вступили у вогневе зіткнення з противником. Під час бою старший солдат Гайдайчук знищив одного та поранив двох бойовиків, але отримав скрізне кульове поранення ноги. Не розгубився, наклав собі джгута та продовжив бій. Після бою нашого воїна було евакуйовано до 66-го військово-медичного госпіталю.

Прес-служба Президента України