back

Ефективне використання бюджетних коштів у будівництві – першочергове завдання

11-05-2012 | 16:28

Широке коло актуальних питань обговорили учасники наради в облдержадміністрації, яку 11 травня провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко. Зокрема, було порушено питання будівництва об’єктів соціально-економічного розвитку, комунального, дорожнього господарства.

Як зазначив Віктор Геращенко, в поточному році державне фінансування спорудження об’єктів соціально-економічного розвитку іде за декількома програмами, а саме: субвенції державного бюджету на розвиток окремих територій; кошти державного фонду регіонального розвитку; кошти державного бюджету, що розподіляється Кабінетом Міністрів України. Передбачені державні субвенції й на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг комунальної форми власності.

Крім того, з обласного бюджету на ці цілі також передбачені певні кошти.

Усі об’єкти та заходи, які передбачається фінансувати, сформовано за пропозиціями райдержадміністрацій та виконавчих комітетів рад міст обласного підпорядкування.

З метою забезпечення кваліфікованого обслуговування інвестиційного портфелю державного замовлення по більшості об’єктів замовником визначено управління капітального будівництва облдержадміністрації. Понад 70 відсотків вищезгаданих обсягів буде фінансуватися через казначейські рахунки УКБ ОДА.

Не зважаючи на те, що майже всі об’єкти запропоновані для фінансування, передбачені програмою соціально-економічного розвитку області на поточний рік, по більшості з них відсутня проектно-кошторисна документація або ж вона ще не пройшла державної експертизи.

Там де це можливо, згідно з порядком використання коштів, передбачається фінансування проектних робіт, зокрема це буде здійснюватись за рахунок коштів держбюджету, що розподіляється Кабінетом Міністрів України. Передбачено також фінансування виготовлення декількох проектів по дорогах комунальної форми власності за рахунок коштів обласного бюджету.

По решті бюджетних програм порядком використання коштів передбачено включення лише тих об’єктів, які мають проектно-кошторисну документацію.

„Тому вся зона відповідальності за виконання цієї умови лягає на плечі районів та міст, які повинні якнайскоріше передати необхідну документацію управлінню капітального будівництва облдержадміністрації. Всі державні капітальні вкладення, які виділені області, мають бути освоєні в повному обсязі, а об’єкти, які передбачено ввести в експлуатацію, - введені своєчасно”, - звернувся Віктор Геращенко до присутніх заступників голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів.

Начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Анатолій Бойко зупинився на проблемних питаннях відкриття фінансування об’єктів соціально-економічного розвитку та дорожнього господарства, що фінансуються за рахунок коштів державного та обласного бюджетів. За його словами, найгострішою проблемою є виготовлення проектно-кошторисної документації. Зокрема, на будівництво та реконструкцію доріг в область надійшло понад 4 мільйони гривень, але реально працювати можна лише з минулорічними об’єктами.

Анатолій Бойко порадив керівникам детально проаналізувати всі об’єкти будівництва в районах та містах по всіх програмах, скласти їх перелік, визначити ті, які можна реалізувати вже зараз.

Щодо державної експертизи проектно-кошторисної документації, то директор філії ДП „Укрдержбудекспертиза” в області Наталія Бондар запевнила, що після надходження документів вона буде здійснена протягом 10-15 днів.

У свою чергу, вона відмітила низький рівень проектування в області та якість цих робіт. Тому, звертаючись до замовників, Наталія Бондар порадила їм користуватися послугами лише перевірених проектних організацій, які мають у штаті досвідчених фахівців, заробили гарну репутацію. Варто, на її думку, звертати увагу й на умови угоди, щоб інтереси замовників були максимально захищені.

Начальник управління регіонального розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Олександр Капелюха ознайомив присутніх з Порядком здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затвердженим Постановою КМУ від 25.04.2012 р.

Так, кредит надається в гривнях, строк кредитування - до 15 років з моменту укладення позичальником кредитного договору. Процентна ставка на момент видачі кредиту не перевищує 16 процентів річних (13 % - компенсується державою). Обов'язковий власний внесок позичальника під час укладання договору не перевищує 25 відсотків суми кредиту. За бажанням позичальника розмір такого внеску може бути збільшено. Максимальний розмір кредиту, за яким може бути надана часткова компенсація процентів, визначається шляхом множення нормативної площі житла на його розрахункову вартість. Нормативна площа житла визначається, виходячи з розрахунку 40 кв. метрів загальної площі на одинокого громадянина чи сім'ю з двох осіб та 58 кв. метрів загальної площі на сім'ю з трьох і більше осіб. Розрахункова вартість житла встановлюється з урахуванням місця перебування позичальника на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, у розмірі: 5000 гривень за 1 кв. метр - для міст Київської області, обласних центрів та мм. Севастополя і Сімферополя; 4000 гривень за 1 кв. метр - для інших населених пунктів.

Згідно з Постановою на Чернігівщині планується ввести 513 квартир для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Керівники районів та міст області повинні найближчим часом надати пропозиції для участі в регіональній програмі будівництва доступного житла на 2012 рік та запровадження пільгового іпотечного кредитування. Для цього потрібно скласти перелік усіх недобудованих об’єктів, які відповідають критеріям для участі у програмі, узагальнити дані обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов.

Також учасники наради обговорили можливості співпраці з НАК «Нафтогаз України» з реалізації Програми завершення будівництва підвідних газопроводів.

Голова правління ПАТ „Чернігівгаз” Алла Ярова розповіла про вимоги, які ставить підприємство, зупинилася на змінах у видачі ТУ тощо.

За результатами засідання, зокрема, вирішено створити координаційну раду для ефективного використання бюджетних коштів, до якої увійдуть фахівці різних управлінь облдержадміністрації.


Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації