back

Більшість українців підтримують вступ до НАТО

07-08-2017 | 12:05

У червні 2017 року Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центр Разумкова провели загальнонаціональне опитування населення України щодо ставлення до НАТО. На питання відповіли більше двох тисяч респондентів віком від 18 років.

Від 2014 року в українському суспільстві превалює орієнтація на вступ до Організації Північноатлантичного договору.

Порівняно з 2012 роком, частка тих, хто вважає цей шлях кращим за інші опції безпеки, зросла більш, ніж утричі: у 2012 — 13%, а у червні 2017 року — 47% українців визначають членство основною гарантією національної захисту.

Респонденти зазначають, що таке рішення дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію (33%), а Україна отримає більший авторитет на міжнародній арені (25%).

Водночас, опитування засвідчило низький рівень обізнаності населення щодо структури та діяльності НАТО. Лише 12% добре поінформовані, 55% — знають недостатньо, а 22% — невідомо практично нічого. Цікаво, що відповіді практично однакові в усіх регіонах країни.

26 травня цього року Чернігівська обласна державна адміністрація затвердила План заходів щодо реалізації в області положень Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017 рік.

Документ передбачає залучення громадськості до виконання зазначеного плану. Співпраця можлива у напрямку розроблення, видання та поширення інформації відповідної тематики, проведення публічних заходів, зокрема тематичних семінарів, лекцій з питань державної політики.

Крім того, питання євроатлантичної інтеграції додано до пріоритетів щорічних конкурсів з визначення проектів/заходів, розроблених інститутами громадянського суспільства, на реалізацію яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету.

Додатково під час проведення конкурсу журналістських робіт «МедіаЧе» у 2018 році передбачена номінація на кращу публікацію про НАТО та державну політику у сфері євроатлантичної інтеграції.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації