02-08-2017 | 12:05
Серед усіх літніх небезпек досить велику частину займають харчові отруєння.
Лише з 21 по 27 липня в області захворіло на гострі кишкові інфекції (ГКІ) 84 особи, з них 48 дітей. По Чернігову — 35 осіб, зокрема 19 дітей.
Спричинити захворювання на ГКІ можуть рибні, молочні, м’ясні, кондитерські продукти, яйця тощо.
Дотримуйтеся найпростіших правил:
– мийте руки перед кожним прийомом їжі;
– фрукти та овочі обов’язково мити;
– у спеку менше вживайте молочних продуктів;
– пийте більше води.
Симптомами харчового отруєння можуть бути:
– нудота, блювання;
– пронос та біль у животі;
– порушення дихання;
– пітливість та слиновиділення.
Перша допомога при харчовому отруєнні:
– викличте блювоту (окрім випадків, коли постраждалий непритомний, має серцеве захворювання або ж це вагітна жінка);
– дайте постраждалому 5-6 стаканів води, щоб зменшити концентрацію отруйної речовини в шлунку;
– викличте швидку допомогу за номером «103».
За інформацією Ганни Дубини, методиста
Навчально-методичного центру цивільного захисту та
безпеки життєдіяльності Чернігівської області