back

Європа обирає органіку. Чернігівщині є що запропонувати

01-08-2017 | 16:23

Європейський  споживач все більше цікавиться нішевими сільськогосподарськими культурами. До цієї групи відносять ячмінь пивоварний, овес, просо, горох, гречку, гірчицю, льон, сорго і нут.

Чернігівщина як аграрний регіон, окрім цього, може запропонувати гірчицю, сочевицю, квасолю тощо.

 Десять різновидів нішевих культур вирощує зокрема фермерське господарство «Макишинський сад» (село Макишин, Городнянський район). Якість та відповідність вирощеної продукції статусу органічної постійно контролюються міжнародним сертифікаційним органом.

Керівник підприємства Сергій Довгань зазначає, що органіка потребує комплексного підходу: від обробки ґрунтів до підживлення рослин. «Макишинський сад» може похвалитися власними технічними інноваціями — ротаційні  борони та комплекс з одночасним внесенням мікробіологічних препаратів.

 Ці агрегати дають можливість обійтися без азотних добрив та перейти на екологічно чисте безгербіцидне вирощування зернових культур, що сприяє збереженню вологи, забезпечує мульчування, доступ повітря для максимальної роботи бактерій, знищення бур’янів у фазі нитки та мінімальне пошкодження рослин.

Власним досвідом господарство залюбки ділиться з колегами. Нещодавно підприємство відвідали і фахівці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку 
 Чернігівської облдержадміністрації