back

Народні депутати відвідали чернігівське прикордоння

25-07-2017 | 20:11

Учора, 24 липня, Чернігівщину відвідала група народних депутатів України. Сергій Шахов, Сергій Рудик, Олександр Кодола та Максим Микитась разом із головою Чернігівської ОДА Валерієм Кулічем оглянули стан облаштування українсько-російського кордону та поспілкувалися із прикордонниками-захисниками України.

На власні очі оцінити стан справ на кордоні, скласти об’єктивне про нього враження та у живому діалозі з фахівцями-прикордонниками, місцевою владою і громадами визначити коло проблемних питань, щоб спільно напрацювати механізми їх розв’язання – такою, узагальнено, є мета ініційованого народним депутатом України Сергієм Рудиком туру вздовж державного кордону з країною-агресором. За час депутатських «канікул» нардеп планує проїхати вздовж усього кордону й запрошує до цього інших парламентарів.

Сеньківка – міжнародний пункт пропуску на кордоні трьох держав – України, Республіки Білорусь і Російської Федерації – стала першим пунктом маршруту. У цьому візиті до нардепа-мажоритарника, обраного на Черкащині, долучилися й інші його колеги – Сергій Шахов, обраний на Луганщині, та представники Чернігівщини – Максим Микитась і Олександр Кодола. До ініціативи, звісно, долучився і голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч.

«У ході нашого з народними депутатами спілкування вдалося досягнути не тільки принципового порозуміння у питаннях посилення уваги до проблематики кордону і прикордоння, а й виокремити конкретні завдання. Зокрема, щодо демаркації кордонів: для її проведення необхідно переоформити близько трьохсот гектарів земель, якими має проходити кордон, але які зараз є приватною власністю громадян. Порозуміння із власниками є, але сама процедура заміни, яка гальмує процес, може бути спрощена й пришвидшена депутатами. Також щодо інформаційної безпеки: майже сто тисяч жителів прикордонних районів Чернігівщини не мають доступу до ефірного українського телебачення. Розв’язанню проблеми також можуть бути корисні зусилля народних депутатів», – зазначив Валерій Куліч, спілкуючись із пресою в ході відвідин міжнародного пункту пропуску «Сеньківка».

Упродовж дня учасники групи візиту ознайомилися з порядком організації служби посилених прикордонних нарядів, зі станом інженерного облаштування державного кордону, технічними та іншими засобами, які використовуються для здійснення прикордонного контролю та охорони державного кордону. Зокрема, реалізованими у рамках проекту «Європейський вал».

Крім того, вже після відвідин режимних об’єктів і територій голова Чернігівської ОДА разом із народними депутатами Сергієм Шаховим та Сергієм Рудиком провели публічну зустріч із громадянами у місті Городня. Найзапитуванішими темами розмови виявилися ті, що стосувалася розвитку інфраструктури, оптимізації системи освітніх закладів, медичної та адміністративно-територіальної реформ, реалізації об’єднаними територіальними громадами новонабутих повноважень, пенсійного законодавства тощо. Щодо деяких питань учасники зустрічі домовилися про їх подальше спільне опрацювання. Гості Чернігівщини – нардепи-мажоритарники з інших областей України – подякували городнянцям та всім жителям області за активність і працю, результати якої були помічені ними під час візиту, й закликали до налагодження співпраці.

«Відтепер можемо вважати, що у стінах парламенту додалося ще, як мінімум, двоє лобістів інтересів Чернігівщини», – резюмував голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.




Прес-служба облдержадміністрації