back

Система субсидій має створювати мотивацію для економії і удосконалення енергоспоживання - Президент

21-07-2017 | 07:59

Президент Петро Порошенко наголосив, що система субсидій має бути прозорою і мотивувати громадян економити і удосконалювати енергоспоживання.

Глава держави зазначив, що найкращі технології, які були розроблені, в тому числі і в стінах Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», вмирали, бо не знаходили практичного застосування через конфлікт інтересів.

Президент зауважив, що сьогодні ознайомився з розробками в галузі енергоефективності від вітчизняних вчених, зокрема теплового насосу, дистанційного інфрачервоного термометра, унікальних лічильників, а також винаходами, що не потребують російського антрациту для опалення і можуть працювати на енергії українських атомних станцій.

«Сьогодні не створювалося жодної мотивації для людини економити. Економ чи не економ, загального лічильника нема – все рівно тобі нарахують суму, яку ти не здатен сплатити», - зазначив Петро Порошенко.

За його словами, для мотивування енергоефективності є два джерела фінансування. «Після тих змін, які були запропоновані Верховною Радою вже не 47 мільярдів, а 61 мільярд гривень щорічно - і ще не відомо, чи вистачить - витрачаються на субсидії і ми не знаємо наскільки люди вмотивовані, щоб заощаджувати тепло», - зазначив Петро Порошенко.   Саме тому було запропоновано зробити монетизацію субсидій.

«Якщо людина зекономила, якщо людина заощаджувала тепло – частину цих коштів виділити людині. Це називається монетизація. При чому виділити не просто так, а щоб вона в подальшому удосконалювала енергоспоживання», - підкреслив Глава держави.

Так, частину заощаджених коштів можливо витратити на покращення енергоспоживання у власній оселі, що буде крок за кроком і рік за роком скорочувати енергоспоживання, і таким чином, забезпечувати фінансування власних наукових розробок, виробництва в галузі енергозбереження.

 Друге джерело фінансування, за словами Президента - співпраця з іноземними партнерами. Глава держави зазначив, що вже зараз, у відповідності з механізмами фонду споживання і енергозбереження, партнери з Німеччини виділяють до 100 мільйонів євро. Для забезпечення  ефективного використання коштів буде проводитися аудит міжнародною фінансовою корпорацією, яка увійде до складу спостережної ради фонду разом з визнаними авторитетами.

Президент також відзначив важливість проведення верифікації субсидій. Глава держави розповів, що бачив дивне оголошення, коли за 2 тисячі доларів здавалася 4-х кімнатна квартира на Хрещатику і при цьому була оформлена субсидія. «Хіба ми для цих цілей запроваджуємо субсидії? Хіба не треба нарешті зробити верифікацію і навести порядок. Нехай я зараз кажу непопулярне, але це чесна розмова з людьми – субсидії передбачені для тих, хто є найменш захищеним і хто не має грошей сплачувати чесну ціну. Якщо ти здаєш квартиру за 2 тисячі доларів, будь ласка, хоча б сплати чесну ціну за енергозабезпечення», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент впевнений, що система субсидій має бути прозорою і гарантувати ефективність використання бюджетних коштів.

Прес-служба Президента України