back

Підготовка області до осінньо-зимового періоду — спільна турбота всіх суб’єктів господарювання

20-07-2017 | 14:12

Про стан підготовки області до опалювального сезону 2017-2018 років говорили вчора, 19 липня, на виїзній робочій нараді в Ніжинській міській раді з представниками міст і районів області та керівниками профільних підприємств. Захід відбувся під головуванням заступника голови облдержадміністрації Сергія Сергієнка.

У нараді взяли участь народний депутат, заступник Голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Верховної Ради України Олександр Кодола та заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк.

Про підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу, ЖКГ та об’єктів соціальної сфери Чернігівщини до стабільної роботи в осінньо-зимовий період доповіла виконуюча ообов’язки директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації Лідія Борсук. Так, на сьогодні загальний рівень підготовки об’єктів ЖКГ — 52%. У готовності більш ніж половина котелень, водопровідно-каналізаційного господарства та теплових мереж. Триває заготівля палива. Комплексно підготовлено до осінньо-зимового періоду понад 2800 житлових будинків. Об’єкти соціальної сфери вже готові на 53,6%. 257 одиниць техніки залучатиметься до роботи на автодорогах.

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відзначив, що Чернігівщина має досить хороші показники підготовки житлово-комунальної сфери до опалювального сезону.

— Що стосується в цілому підготовки до зими — країну готують місцеві органи влади за рахунок місцевих бюджетів. Державних програм наразі немає, — зауважив Едуард Кругляк. — Надзвичайно важливим є прийняття нової редакції Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Цей Закон визначає основні питання, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами.

На питанні субсидій на оплату комунальних послуг зупинився Олександр Кодола:

— У профільному комітеті парламенту неодноразово обговорювалася проблема несвоєчасного розрахунку з боку держави за субсидії. Минулого тижня Верховна Рада прийняла відповідні зміни до Закону «Про державний бюджет України на 2017 рік», які передбачають виділення додаткових 14,1 мільярда гривень на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг. Крім того, наразі важливо врегулювати відносини із кінцевим споживачем послуг.

Голова Ніжинської міської ради Анатолій Лінник доповів, що загальний рівень підготовки об’єктів ЖКГ міста Ніжина до осінньо-зимового періоду становить 50%. Вже підготовлено половину котелень. Водопровідно-каналізаційне господарство готове на 50,5%. Заклади освіти та медицини підготовлені на 52% та 60% відповідно.

— Сподіваюсь, цього року ми врахуємо попередній досвід та нам вдасться розпочати новий опалювальний сезон вчасноі якісно, — зазначив Анатолій Лінник.

Говорили учасники наради і про проблеми з розрахунками за спожиті енергоносії та надані житлово-комунальні послуги. Зокрема, голова правління Публічного акціонерного товариства «Чернігівгаз» Алла Ярова зазначила, що теплопостачальні підприємства, які мають заборгованість перед національною акціонерною компанією «Нафтогаз України», повинні до 1 жовтня поточного року забезпечити повні розрахунки за спожитий природний газ.

Загальний борг по області за спожитий природний газ перед компанією «Нафтогаз України» підприємств теплоенергетики — 335,1 мільйона гривень з урахуванням минулих років.

Рівень розрахунків за спожиту електричну енергію підприємств ЖКГ — 119,4%, населення — 88,9%, установ державного бюджету — 93,8%, установ місцевого бюджету — 100%. За останні півроку всіма категоріями споживачів спожито електричної енергії на суму 1257,7 мільйона гривень, сплачено —1265,2 мільйона гривень

Керівники районів та міст доповіли про стан підготовки до опалювального періоду на свої територіях та зазначили проблемні питання, які необхідно вирішити першочергово.

Початок опалювального сезону наближається стрімкими кроками. Проте, є ще достатньо часу щоб оперативно вирішити проблемні питання, які на жаль, виникають. Тож всі керівники на місцях мають взяти під особистий контроль проведення робіт щодо усунення недоліків у підготовці господарського комплексу до осінньо-зимового періоду, — наголосив Сергій Сергієнко, підводячи підсумки наради.

Читати також: Підготовка до опалювального сезону йде за планом

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації