back

Знайти збудник вірусу АЧС та не допустити поширення хвороби

18-07-2017 | 15:30

Таке завдання сьогодні поставили фахівці відповідних служб під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській обласній державній адміністрації за участі заступника голови — керівника апарату ОДА Наталії Романової. 

Нагадаємо, днями в особистому підсобному господарстві жителя села Омбиш Борзнянького району зареєстровано загибель свині від африканської чуми.

—   Наразі в районі введені карантинні обмеження. Працюють два пости поліції. Ветеринари здійснили подвірний обхід. Трупи свійських свиней, у яких виявлено африканську чуму, спалено, вивчається питання щодо компенсації власникам витрат. Проводяться сходи сусідніх сіл. Люди розуміють ситуацію і готові виконувати необхідні правила, — повідомила голова Борзнянської райдержадміністрації Віра Проскура.

На 12 годину 18 липня обстежено всі 406 дворів  села Омбиш — 213 жилих, 193 нежилі. Вилучено 24 тварини, а також  15 банок солонини.

Варто зауважити, що спалах АЧС зафіксували ще у кількох областях України. У 2016 році виявлено 81 неблагополучний пункт у 22 областях, з них два — на Чернігівщині.

Детальніше про хворобу у відео від Асоціації свинарів України.

—   Головне управління Держпродспоживслужби в області звернулося до компетентних органів з проханням пришвидшити розслідування фактів порушення інструкції, що і призвело до спалаху хвороби. Особливо детально вивчатиметься робота приватних сільгосппідприємств та лісових господарств. Адже законодавством передбачена адміністративна та навіть кримінальна відповідальність за нехтування правилами безпеки, — наголосив в.о начальника Головного управління Сергій Чаплієв.

Представники обласного управління лісового та мисливського господарства зазначили, що контролювати стан диких тварин, що мігрують, особливо важко.

—   Ситуація напружена. Наше завдання — не допустити поширення хвороби: максимум роботи з населенням, посилений моніторинг лісових угідь, контроль за дотриманням необхідних заходів біобезпеки. Особлива увага — пошуку збудника хвороби, — акцентувала Наталія Романова.

За результатами обговорення протоколом засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській обласній державній адміністрації від 18.07.2017 №3 затверджено Комплексний План спільних оперативних дій у разі виникнення підозри та підтвердження діагнозу на африканську чуму свиней в Чернігівській області. 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації