back

Відзначення 67-ї річниці Великої Перемоги

10-05-2012 | 07:57

9 травня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, народні депутати України Сергій Андрос та Григорій Маньковський, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники установ, підприємств, громадських організацій міста та області поклали вінки і квіти до братської могили у сквері ім. М.М. Попудренка, взяли участь в урочистій ході «Нащадки Перемоги» та вшануванні воїнів-визволителів біля Могили Невідомого солдата на Меморіалі Слави.

На початку урочистого мітингу було зачитано вітання Президента України Віктора Януковича з Днем Перемоги.

Вітаючи з всенародним величним святом ветеранів Великої Вітчизняної війни, героїв фронту й тилу, чернігівців, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, зокрема, зазначив: час невпинно віддаляє нас від священної миті Перемоги, що подарувала нам щастя жити на мирній землі, віру у торжество справедливості, гордість за свій народ. Проте, з роками не зникає смуток за полеглими на полях жорстоких битв. Не вщухає біль за безневинно загиблими на окупованих територіях. Болять заподіяні війною рани – фізичні й душевні.

За два роки окупації Чернігівського краю гітлерівці вбили понад 120 тисяч мирних жителів, забрали в нацистське рабство понад 60 тисяч людей. Окупанти спалили і зруйнували майже 32 тисячі осель і понад 70 тисяч інших будівель. У руїнах лежав 51 населений пункт області, серед них і древній Чернігів з його унікальними пам’ятками історії та архітектури.

«Ви пережили, напевно, найжорстокішу в історії людства війну, відлуння якої й досі огортає тугою душі свідків тих подій, торкається сердець покоління нинішнього. У своїй промові на зустрічі з ветеранами війни Президент України Віктор Янукович відзначив, що усіма досягненнями сучасної цивілізації ми зобов’язані ветеранам – людям, які звільнили світ від фашизму, які пройшли крізь пекло і жахіття війни, але все одно залишилися людьми», - звернувся керівник області до учасників війни.

Він наголосив: спільними зусиллями необхідно оточити кожного ветерана щоденною увагою і турботою, підтримувати їх у випробуваннях сьогодення, вселяти впевненість у важливості їх життєвого досвіду, величі здійсненого ними подвигу на захисті рідної землі.

«Ми отримали надзвичайно цінний дар бути спадкоємцями славетних подвигів наших батьків і дідів. І ми відчуваємо особливу відповідальність – і перед тими, хто не дожив до весни 45-го; тими, хто сьогодні разом з нами святкує цей величний день; а також тими, хто буде відзначати День Перемоги в наступних поколіннях.

Впевнений, скільки житиме наш народ та міцнітиме незалежна Українська держава – стільки ж на могилах полеглих у тій війні пломенітимуть живі квіти людської вдячності, стільки ж зберігатиметься поколіннями нащадків пам’ять про славетні подвиги героїв Великої Вітчизняної.

Дякуємо вам за мирне небо над нашими домівками; завойоване для наступних поколінь право жити на вільній землі, вирощувати хліб і виховувати дітей», - відзначив Володимир Хоменко.

З вітальним словом до присутніх звернулися також голова обласної ради Анатолій Мельник та Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Пам'ять полеглих на ратних полях Великої Вітчизняної війни присутні вшанували хвилиною мовчання.

Урочисті заходи на Болдиній горі завершилися покладанням квітів до вічного вогню і молебнем за полеглих воїнів, який відправив архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій.