back

Декларація про державний суверенітет — важливий крок до української незалежності

16-07-2017 | 09:00

16 липня 1990 року Україна зробила важливий крок на шляху до здобуття незалежності — Верховна Рада Української РСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України.

Ця подія стала важливим елементом процесу державотворення. У  документі суверенітет трактувався як «верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах». Із 385 депутатів, присутніх у цей день на засіданні парламенту, за Декларацію проголосували 355, проти – чотири, не взяли участі у голосуванні – 26 (однак 18 з них звернулися до секретаріату з проханням приєднати їхні голоси до голосів «за»). Документ складався зі вступу (преамбули) та десяти розділів:

Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом». Єдиним джерелом влади визначався народ України. У міжнародних відносинах декларувався постійний нейтралітет і дотримання трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї. Українці мали безпосередньо укладати договори з іншими державами. Зрештою, майже всі положення Декларації суперечили чинній на той час Конституції УРСР.

Прийняття Декларації про державний суверенітет мобілізувало українські патріотичні сили, які чинили тиск на владу з метою виконання Декларації, втілення в життя її положень і принципів. Так, у Чернігові 2 вересня 1990 року пройшов загальноміський мітинг національно-демократичних організацій. Резолюція мітингу, зачитана Валерієм Сараною, констатувала, що після 16 липня «гомін волі несеться від Чорного моря до зелених Карпат», а в другому пункті лунав заклик до «негайного приведення Конституції України у відповідність до Декларації про суверенітет». Українські патріоти також вимагали підняти над будинком міськвиконкому синьо-жовтий прапор, повернення площі Куйбишева історичної назви Красна площа, перейменування вулиць Ворошилова, Свердлова, Куйбишева, Урицького на честь діячів українського національного відродження.

Читати також: «Вони наближали незалежність»: творчий вечір з нагоди ювілею Валерія Сарани

Загалом, прийняття Декларації стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Документом було визначено найбільш принципові позиції, які орієнтували народ на створення самостійної, правової держави, на розвиток демократії, всебічне забезпечення прав і свобод людини. Вона стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року. Саме керуючись Декларацією, прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.

Сьогодні прийняття Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет України вважається своєрідною точкою відліку процесу відновлення державної незалежності України загалом, та трансформації попередньої радянської правової системи зокрема.

Фактично, саме Декларація про державний суверенітет України ознаменувала сучасний конституційний процес.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації