back

Важливо почати розробку «дорожніх карт» для досягнення європейських планів України – Президент

14-07-2017 | 07:51

Президент Петро Порошенко відзначив, що Дев’ятнадцятий Саміт Україна-ЄС є знаковим, оскільки став Самітом асоціації і безвізу. Це стало можливим завдяки рішучій і ефективній співпраці України і Європейського Союзу і потужній підтримці Президентів Європейської комісії та Європейської Ради, єврокомісарів і країн-членів.

Глава держави нагадав, що останні кілька днів позначилися дуже інтенсивними контактами з ключовими партнерами – Україну відвідали Держсекретар США Рекс Тіллерсон, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Київ дійсно стає важливим центром на дипломатичній мапі світу. І дуже символічно, що родзинкою, квінтесенцією цього дипломатичного марафону є історичний Саміт Україна-ЄС. Це момент, який підсумовує багаторічні зусилля України на євроінтеграційному шляху», - наголосив Петро Порошенко під час спільної прес-конференції за результатами Саміту.

Президент зауважив, що це історичний момент, який робить незворотнім процес повернення України і українського народу до європейської родини. «Зі зникненням візової завіси між Україною та ЄС ми почали руйнувати кордони, паперову завісу між нашими народами, які поділяють спільні цінності», - зазначив Петро Порошенко. Він додав, що з 11 червня більше 100 тис. українців з біометричними паспортами вже перетнули кордон Євросоюзу.

Глава держави також наголосив, що 3 779 днів тривав шлях України до укладення Угоди про асоціацію. «Ми маємо докласти всіх зусиль для того, щоб євроінтеграція перестала бути абстрактним поняттям, щоб вона стала ближчою, відчутнішою і зрозумілою громадянам», - зазначив Глава держави.

Він додав: «Важливо, щоб сьогодні були окреслені нові стратегічні перспективи, до яких ми будемо прагнути. Йдеться про взаємозалежність між прогресом на шляху реформ, які здійснює Україна, і наближенням України до ЄС».

«Наміри України у перспективі приєднатися до Митного Союзу з ЄС, інтегруватися до Шенгенської зони, стати частиною Цифрового ринку чи Енергетичного союзу – це є потужний стимул для реалізації економічних та соціальних, секторальних реформ, зростання нашої спільної торгівлі та інвестицій», - підкреслив Глава держави. Президент додав, що важливо оцінювати українські наміри не з моменту сьогоднішнього дня, а з перспективи майбутнього, коли Україна буде готова стати частиною цих амбіційних проектів. 

«Саме тому так важливо уже сьогодні почати розробку «дорожніх карт» для досягнення наших мрій», - зазначив Петро Порошенко. Він нагадав, що ще 10 років тому Угода про асоціацію і безвізовий режим багатьма сприймалися як мрії. «Навіть півтора року, рік тому, в цьому приміщенні велика кількість політиків абсолютно не вірили в реальність ратифікації Угоди про асоціацію і запровадження безвізового режиму. І лише наш ентузіазм, ентузіазм оптимістів зробив це можливим за допомогою наших друзів і партнерів», - сказав Президент.

Президент Європейської Ради Дональд Туск нагадав, що вчора Рада ЄС затвердила Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС, яка вступить в дію з 1 вересня. За його словами, обсяг торгівлі між Україною та ЄС збільшився на 25%. «Повна ратифікація Угоди дозволить нам значно посилити співпрацю і поглибити політичну асоціацію та інтеграцію України з Європейським Союзом. Для мене ключовим реченням Угоди про Асоціацію залишається наступне: «Європейський Союз підтверджує європейське прагнення України і вітає цей європейський вибір», - зазначив він.

Дональд Туск також привітав запровадження безвізового режиму з Україною.

«Сьогодні Європейський Союз вчергове чітко заявляє, що стоїть на боці України проти Російської агресії та підтримує її у захисті своєї незалежності, територіальної цілісності та суверенітету. Ми не визнаємо незаконної анексії Криму. Ми закликаємо до повної реалізації Мінських домовленостей всіма сторонами, підкреслюючи відповідальність Росії в цьому питанні», - зауважив Президент Європейської Ради, нагадавши, що ЄС знову вирішив продовжити економічні санкції проти Росії.

«Разом ми досягли багато, але нам багато ще треба зробити – ми на півшляху. Якщо ви будете такими ж мужніми та наполегливими, якими ви були під час Майдану, такими ж, якими ви є під час боротьби за територіальну цілісність України, якщо вам вдасться продовжити стояти на шляху реформ і не здаватися, ви досягнете цілей», - підкреслив Дональд Туск.

Він додав: «Як ваш друг, я хочу сказати одну ремарку. Вас не зможуть подолати зовнішні вороги. Ви – достатньо сильні. Єдиний, хто може вас здолати, лише ви самі. Саме тому вам потрібно триматися вашої єдності і намагатися уникати внутрішніх конфліктів».

Прес-служба Президента України