back

З брифінгу Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка

08-05-2012 | 08:23

Одним із найпоширеніших порушень прав дитини в Україні є неврахування позиції дитини під час прийняття органами влади чи рідними рішень, які стосуються самої дитини. Про це на брифінгу заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, аналізуючи звернення та скарги, які надійшли на його адресу з серпня 2011 року. «Більшість скарг дітей стосується неврахування їхньої думки при ухваленні рішення, чи то органом влади, чи то судом, чи то рідними і близькими людьми, по справі, яка стосується безпосередньо дитини», - сказав Ю.Павленко, додавши, що позиція дитини в більшості випадків жодним чином не враховується.

За словами Уповноваженого Президента, найбільша частина скарг стосується порушень прав дітей під час конфліктів між батьками дитини або невиконання одним із батьків визначених законом або рішенням суду обов’язків по відношенню до дитини. Ю.Павленко наголосив, що кожне четверте звернення стосується невиконання батьками їх обов’язків щодо сплати аліментів. Він зазначив, що сьогодні в Україні нараховується близько 16 тисяч злісних неплатників аліментів. «Усі 16 тисяч повинні бути внесені до «чорного списку» прикордонної служби і не мати права виїжджати за кордон у справах чи на відпочинок. Бо якщо така людина має можливість виїхати за кордон – значить у неї точно є гроші на аліменти», - наголосив Уповноважений Президента.

Ю.Павленко також звернув увагу на велику кількість скарг, спричинених конфліктами щодо визначення місця проживання дитини, батьки якої розлучилися або розлучаються. Він повідомив, що в Україні існують факти викрадення дітей одним із батьків, в тому числі з подальшим вивезенням дитини за межі України, якщо один із батьків є іноземцем.

«Ще одна частина найчастіших звернень від дітей - це ті, яким не допомогла місцева влада через свою низьку ефективність роботи або бездіяльність», - сказав Ю.Павленко. Більшість проблем, з якими звертаються до Уповноваженого Президента України, зазначив він, мали б вирішуватись там, де повинні – за місцем проживання дитини, зокрема, питання видачі свідоцтва про народження, реєстрації місця проживання дитини, забезпечення житлом, пільгами на проїзд, безкоштовного забезпечення медикаментами за рецептами лікарів.

За інформацією Ю.Павленка, з кожним місяцем зростає кількість звернень, які стосуються насильства над дітьми. Це, в першу чергу, насильство над дітьми в школах, дитячих садочках, інтернатних закладах. «Уся система роботи освітніх навчальних закладів, а особливо інтернатних, пронизана принципом приховування фактів і кругової поруки», - заявив він.

Ще одна частина скарг, додав Уповноважений Президента, стосується відмови в порушенні кримінальних справ правоохоронними органами щодо зґвалтувань або розбещення дітей рідними батьками; насильства, як фізичного так і психологічного, з боку міліції; неадекватності покарань дітей вчиненому злочину та недотримання правоохоронними органами вимог законодавства при здійсненні процесуальних дій по відношенню до дитини.

Крім того, Ю.Павленко виділив велику частину звернень, яка стосується порушення права дитини на охорону здоров'я. Зокрема, право дітей на охорону здоров’я в Україні часто порушується. Про це на брифінгу повідомив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

Про це свідчать не лише звернення громадян, а й відповідні перевірки, зазначив він. Так, за словами Ю.Павленка, у доволі скрутному становищі нині перебувають більшість дитячих лікарень і відділень країни. «Певна кількість лікувальних закладів має значні недоліки перш за все щодо матеріально-технічного забезпечення», - констатував він. Йдеться про неповне забезпечення ліками, застаріле обладнання, меблі тощо. «Таким чином, навіть високий професіоналізм медперсоналу через низький рівень матеріально-технічного забезпечення зводиться нанівець», - зазначив Уповноважений з прав дитини.

Для вирішення цієї проблеми, зауважив Ю.Павленко, ініціюється реалізація загальнодержавної програми щодо матеріально-технічного переоснащення дитячих лікарень.

Складна ситуація і з лікуванням дитячих онкологічних захворювань, наголосив Уповноважений з прав дитини. Тут зокрема існують проблеми недостатнього забезпечення ліками, нерегулярного їх постачання, відсутності вітчизняних трансплантаційних методів лікування, стабільного реабілітаційного лікування онкохворих дітей тощо.

Окремою проблемою є лікування дітей з рідкісними хворобами, такими як епілепсія, аутизм, та проведення реабілітації дітей з ДЦП - знову йдеться про недостатнє фінансування закупівлі необхідних ліків для таких дітей, адже значна частина з них є підзвітними і відсутні у вільному продажу. Уповноважений з прав дитини нагадав, що для вирішення цього питання Президент доручив Кабінету Міністрів створити окрему програму та забезпечити її фінансування. «Рішення ухвалене у змінах до бюджету на 2012 рік - 61 мільйон гривень виділено на реабілітацію дітей з ДЦП. Тож сьогодні ми вимагаємо від Міністерства охорони здоров'я якнайшвидше затвердити процедуру і охопити реабілітаційними послугами всіх хворих», - наголосив Ю.Павленко.

ДОВІДКА

На адресу Уповноваженого Президента з прав дитини з серпня 2011 року надійшло більше 1,5 тисячі звернень і скарг від дітей або їх законних представників. За цей період були проведені інспекційні перевірки всіх областей. Особисто Уповноваженим Президента було перевірено близько 200 закладів та установ для дітей.


Президент доручив Уряду та місцевим адміністраціям
забезпечити якісний літній відпочинок дітей

Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів та обласним державним адміністраціям забезпечити оздоровлення та відпочинок дітей влітку 2012 року на належному рівні. Про це на брифінгу повідомив Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко. За його словами, йдеться не лише про якісне, безпечне оздоровлення та відпочинок дітей, а й про збільшення кількості тих, хто зможе його отримати.

«Основне завдання, яке ставиться Президентом, - збереження та відновлення здоров'я дітей, організація якісного, безпечного, повноцінного оздоровлення та відпочинку», - зазначив Ю.Павленко, додавши, що передбачається охоплення відпочинком і оздоровленням не менше 50% загальної кількості дітей шкільного віку, 100% дітей пільгових категорій, серед яких діти-сироти, позбавлені батьківського піклування та постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, а також не менше 70% дітей із багатодітних та малозабезпечених родин.

Також, наголосив Уповноважений з прав дитини, Президент наполягає на завершенні перевірок усіх дитячих закладів, які прийматимуть дітей влітку. За його словами, передбачається, що у 2012 році працюватиме близько 18 тисяч закладів оздоровлення і відпочинку, з яких більше 700 стаціонарних, близько 75 санаторного типу, 5 дитячих центрів, праці і відпочинку близько 30, наметових таборів і містечок - більше 500, таборів з денним перебуванням - більше 16 тисяч.

«Дорученням Президент зобов’язує не допустити скорочення кількості закладів, зміни їх профілю або використання не за призначенням. Він також наполягає на завершенні державної атестації дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, яка мала бути проведена ще у 2010 році, вимагає затвердження державної програми оздоровлення і відпочинку дітей та наполягає на збільшенні фінансування у бюджеті 2013 року на матеріально-технічне переоснащення таких закладів, будівництво нових центрів», - наголосив Юрій Павленко.

Також своїм дорученням Глава держави зобов’язує Уряд передбачити можливість оздоровлення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, разом із батьками і недопущення дискримінації дітей, які виховуються у прийомних сім'ях.

Крім того, додав Уповноважений з прав дитини, особливу увагу буде приділено підбору кадрів, які працюватимуть з дітьми, та програмам і методикам, які застосовуватимуться в оздоровчих закладах упродовж літнього періоду, санітарно-епідеміологічній, протипожежній безпеці дітей тощо. «Кожен з органів влади відповідно отримав доручення з тим, щоб оздоровча кампанія дітей влітку 2012 року пройшла безпечно і якісно», - резюмував Юрій Павленко.