back

Підготовка до опалювального сезону йде за планом

07-07-2017 16:55

Рівень готовності господарського комплексу та соціальної інфраструктури області до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років у середньому складає 43%. Про це йшлося сьогодні на засіданні відповідного оперативного штабу в облдержадміністрації.

Теплові, водопровідно-каналізаційні, енергопостачальні мережі, бюджетні установи та житловий фонд готуються до опалювального сезону як заплановано. Відповідно до графіків завозиться до закладів соціальної сфери вугілля, торф, дрова та пелети. Під час засідання відзначалося, що все більше установ переходить на альтернативні види палива, що дозволяє суттєво зекономити бюджетні кошти.

Набагато складніше йдуть справи з розрахунками за спожиті енергоносії. За інформацією в.о. директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації Лідії Борсук, за 6 місяців поточного року всіма категоріями споживачів використано електричної енергії на загальну суму 1257,7 мільйона гривень, сплачено – 1265,2 мільйона гривень, що становить 100,6%. При цьому підприємства житлово-комунального господарства сплатили 119,4%, населення – 88,9%, установи державного бюджету – 93,8%, установи місцевого бюджету – 100%.

А от з промислових підприємств області розрахуватися з енергетиками поспішають не всі. Їх сукупний борг за електроенергію перевищує 17 мільйонів гривень. Левова частка цієї суми — понад 9 мільйонів — належить Чернігівському камвольно-суконному комбінату «Чексіл». Як повідомив заступник комерційного директора з передачі електроенергії ПАТ «Чернігівобленерго» Олексій Тарарака, вже 13 липня на комбінат можуть припинити електропостачання. Оскільки його керівництво не вживає достатніх заходів з погашення заборгованості, як це зробили, наприклад, на «ЧеЗаРі» або Чернігівському ремзаводі.

Не сповна споживачі розраховуються і за природний газ: населення оплатило 92,6% спожитого, установи державного бюджету – 101,9%, місцевого бюджету – 98,3%, підприємства теплоенергетики — 86,2%. Несплачені відсотки виливаються в багатомільйонні суми. Приміром, борг теплопостачальників перед НАК «Нафтогаз України» становить 327,5 мільйона гривень.

Тож, як наголосив заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, який керував роботою штабу, необхідно пожвавити діяльність у кількох напрямках підготовки до зими. Серед головного, по-перше, готувати основне та допоміжне обладнання та техніку до осінньо-зимового сезону та створювати необхідний запас матеріалів. По-друге, підсилювати енергоефективність у житлово-комунальній сфері, активізувати оснащення багатоквартирних будинків засобами обліку та перехід на альтернативні види палива. По-третє, вжити всіх можливих заходів, спрямованих на повне погашення всіма споживачами заборгованості за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги.

Також цього дня у прес-центрі «Чернігівський вибір» пройшло експертне обговорення на тему «Опалювальний сезон в Чернігові: результати, досягнення, виклики».

Представники теплогенеруючих компаній, міської та обласної влади та громадськості обговорили результати минулого зимового сезону, зазначили про державну політику захисту прав споживачів. Зокрема мова йшла про недоліки та переваги централізованого та автономного опалення.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода