back

Робоча поїздка Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка до Чернігівської області

03-05-2012 | 11:06

28 квітня Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко та керівник Управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини Людмила Волинець здійснили робочу поїздку до Чернігівської області.

На початку свого візиту Юрій Павленко зустрівся з родиною Улизько, яка проживає в с. Антонівка Варвинського району, та взяв участь у нараді, що відбулася в сільський раді.

Під час наради Юрій Павленко в першу чергу наголосив на завданнях, які ставляться перед місцевою владою щодо захисту прав дитини. Він наголосив на обов’язковому виконанні Указу Президента України «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні». Також Юрій Павленко зауважив, що питання захисту прав дітей відображені в соціальних ініціативах Президента, де окремо йдеться про проактивну соціальну політику, про упереджувальні дії відповідних органів влади з урегулювання конфліктних ситуацій на місцях, максимальну підтримку та сприяння розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім того, Юрій Павленко повідомив про введення нових критеріїв оцінки діяльності регіонів за напрямком «захист прав дитини».

У рамках робочої поїздки Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко ознайомився з роботою об’єктів дитячої інфраструктури в селі Антонівка Варвинського району. Юрій Павленко зустрівся з учнями Антонівської загальноосвітньої школи I-III ступенів, де навчається 61 учень. Також він ознайомився з роботою Антонівського фельдшерсько-акушерського пункту, де перевірив забезпечення ліками та препаратами, зустрівся з персоналом, а також відвідав дитячий садочок «Малятко», в якому на сьогодні виховуються 9 дітей.

Уповноважений Президента України з прав дитини перевірив комунальний заклад медико-соціального захисту «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» в м. Прилуки Чернігівської області.

На сьогодні в закладі 74 вихованці: 16 дітей віком до одного року, 47 дітей - від 1 до 3 років, 11 дітей - старше 3-х років. 20 дітей - з особливими потребами. У закладі проводиться лікувально-профілактична робота та реабілітація дітей. Юрій Павленко оглянув кабінети психолога, кабінет гідротерапії, логопедичний кабінет, кімнату сенсорної інтеграції, кабінет Монтесорі-терапії, масажний, терапевтичний кабінети, кабінет механотерапії та кольоротерапії.

Дошкільна освіта в закладі надається за загальнодержавною програмою «Я у світі». Освітня робота проводиться в різних формах - індивідуальні та групові заняття, уроки елементарної праці та інші. Юрій Павленко також відвідав групу для грудних дітей, для дітей з особливими потребами, оглянув спальні кімнати дітей, а також ознайомився з умовами харчування дітей та матеріально-технічним забезпеченням закладу.

Цього ж дня Уповноважений Президента України з прав дитини з інспекційним візитом відвідав Прилуцький дошкільний навчальний заклад «Дитячий будинок інтернатного типу».

Юрій Павленко ознайомився з матеріально-технічною та навчальною базою закладу, організацією харчування дітей, оглянув кабінет логопеда, психолога, соціального працівника, вчителя-дефектолога. Для реабілітації та лікування дітей з особливими потребами в закладі наявне необхідне обладнання та медичні працівники. Як зазначила директор, розроблена власна інклюзивна оздоровча програма «Плекаємо здоров’я дитини» для дітей з особливими потребами, і всі групи в закладі є інклюзивними.

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко також перевірив Прилуцьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат І-ІІ ст. Чернігівської обласної ради. На сьогодні у школі 97 вихованців, які потребують організації спеціальної навчальної програми.

Юрій Павленко позитивно відзначив нещодавно зроблений у навчальному закладі ремонт, відновлений актовий та спортивний зал, спальний корпус для дітей. Він також ознайомився з навчально-виховним процесом в школі, організацією дозвілля для дітей, спортивної підготовки, оснащеністю кабінетів ручної праці.

Вихованці школи відомі своїми спортивними досягненнями. Зокрема Юрій Павленко зустрівся з Катею Іванченко – чемпіонкою України з настільного тенісу в своїй категорії.

Як раніше заявляв Юрій Павленко, діти, які потребують більшої уваги, потребують і більшої опіки з боку держави. Саме тому є необхідність змінити систему державного фінансування закладів такого типу та покращити їх матеріально-технічне забезпечення.

Під час відвідування Прилуцької виховної колонії для хлопців Юрій Павленко зустрівся з вихованцями закладу, зокрема з кореспондентами газети «Горизонт», яка видається в колонії. Газета напередодні стала «відкриттям року» на Всеукраїнському конкурсі шкільних газет в Миколаєві.

Юрій Павленко ознайомився з матеріально-технічним забезпеченням колонії, організацією навчального процесу, умовами перебування та харчування вихованців.