back

За кордон хоч з народження

15-06-2017 | 11:30

З 11 червня, дня запровадження безвізового режиму для громадян України, подорожувати країнами Європи без оформлення віз може кожний, але за наявності біометричного закордонного паспорта.

Як зазначив Президент України Петро Порошенко, більше чотирьох мільйонів осіб вже отримали біометричні паспорти. І черга охочих не скорочується. Глава держави запевняє, що «…вистачить на всіх і документи видаватимуть і після 11 червня. У безвізу є початок, а кінця йому не буде».

У цьому переконує жителів Чернігівщини і начальник Управління Державної міграційної служби в області Ксенія Лук'янець:

— Так, наша область не є виключенням серед інших областей, і ми відчуваємо результати прийняття безвізу. Тим паче, що цей процес співпадає з початком сезону літнього відпочинку. Кількість виданих ІD-карток та закордонних паспортів за п’ять місяців цього року значно перевищує кількість виданих документів за аналогічний період 2016-го. Проте, впевнено можу сказати, що ажіотажу на отримання паспорта громадянина України у формі пластикової картки і паспорта для виїзду за кордон немає.

Відтепер біометричні документи можна оформити у всіх територіальних підрозділах Міграційної служби Чернігівщини без прив’язки до місця реєстрації (крім паспорта громадянина України, що оформлюється вперше). За п’ять місяців 2017 року в області видано 8229 ІD-карток та 17076 закордонних паспортів (аналогічний період минулого року — відповідно 1967 та 11323 документів).

Отримати документи можна як у звичайному порядку (протягом 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети), так і в терміновому (протягом 10 робочих днів). До речі, охочих зробити закордонні паспорти якомога швидше лише 20-25%, вартість такої послуги — 810 гривень. У звичайному порядку це коштує 557 гривень. У середньому в Чернігові за день приймають більше 200 осіб.

Аби уникнути виникнення черг, що можуть спричинити дискомфорт під час надання адміністративних послуг населенню, наголошую, що паспорт громадянина України для виїзду за кордон можна оформити у будь-якому районі області з вівторка до суботи, незалежно від реєстрації місця проживання. До того ж, замінювати паспорт громадянина України у формі «книжечки» (зразок 1994 року) на ІD-картку не обов’язково — всі раніше видані документи є чинними до завершення строку їх дії, — запевнила Ксенія Лук'янець.

Отже, для безвізового виїзду за кордон потрібен виключно біометричний паспорт. Можна користуватися і паспортами старого зразка, але з оформленням візи. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюється дітям від народження строком на 4 роки, громадянам віком від 16-ти — на 10 років. Детально, як оформити закордонний паспорт, за посиланням.

Увага! Наразі внутрішній паспорт громадянина України виготовляється у формі пластикової ІD-картки, що містить безконтактний електронний носій. Видається документ не з 16 років, як це було раніше, а по досягненню 14-річного віку, та дійсний чотири роки. Вперше ІD-картка оформлюється безкоштовно. Наступні ж рази (кожні 10 років, у разі втрати або викрадення, пошкодження тощо) за оформлення паспорта справляється адміністративний збір (на сьогодні це 279 гривень). Деталі за посиланням.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації