back

Кошти на розвиток ОТГ є. Головне — розумно ними розпорядитися

15-06-2017 | 11:29

Цьогоріч 16 об’єднаних територіальних громад Чернігівщини мають можливість покращити свою інфраструктуру за рахунок окремої субвенції з держбюджету. На це надійде майже 85 мільйонів гривень.

Про це зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич під час вчорашнього семінару з представниками ОТГ та профільних структурних підрозділів ОДА.

Варто зауважити, що минулого року 5 громад області, які першими пройшли процес створення ще у 2015 році, вже використали 31 мільйон гривень субвенції. Це дало змогу реалізувати 43 проекти.

Принцип розподілу коштів не змінено — їх розмір для кожної ОТГ розраховується відповідно до її площі та кількості сільського населення.

Читати також: Субвенція з держбюджету розподілена: 84,8 мільйона гривень отримають ОТГ, створені у 2015-2016 роках

Наразі результати реформи такі:

Покращувати якість надання послуг у громадах можна, залучивши фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Регіональна конкурсна комісія вже провела відбір та затвердила рейтинговий перелік інвестиційних програм та проектів, що будуть реалізовуватися за рахунок ДФРР у поточному році. Попередній конкурсний відбір пройшло 10 пропозицій від ОТГ.

Найближчим часом буде оголошено прийом заявок на наступний рік. Фахівці Департаменту економічного розвитку наголосили, що громадам слід уважніше працювати над оформленням пакету документів, вони ж у свою чергу готові надавати консультативну допомогу.

Читати також: Кошти ДФРР: комісія визначилася з фінансуванням ще 17 проектів 

Допомогти громадам можуть і в фінансуванні природоохоронних заходів.

Податковим кодексом України встановлено, що екологічний податок — загальнодержавний обов’язковий платіж — є головним джерелом надходжень до фондів охорони навколишнього природного середовища.

За останні роки в законодавстві суттєво змінився розподіл коштів екологічного податку між бюджетами всіх рівнів.

Згідно Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки можна отримати гроші на реалізацію таких заходів:

- будівництво, розширення та реконструкції каналізаційних очисних споруд, каналізаційних насосних станцій, каналізаційних мереж;

- придбання насосного і технологічного обладнання для заміни такого, що використало свої технічні можливості на комунальних каналізаційних системах;

- ліквідаційний тампонаж недіючих артезіанських свердловин;

- реконструкція гідротехнічних споруд;

- роботи, пов'язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойм;

- заходи щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, а також заходи для боротьби з шкідливою дією вод;

- рекультивація територій полігонів твердих побутових відходів;

- ліквідація наслідків буреломів, сніголомів, вітровалів;

- заходи з озеленення міст і сіл;

- розроблення проектів створення територій і об'єктів природно-заповідного фонду та організації їх територій;

- забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів та небезпечних хімічних речовин, у тому числі непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин тощо.

Важливо, аби громада не лише претендувала на державні кошти, а й готова була долучитися фінансово. Перевага також надається тим об’єктам, що мають проектно-кошторисну документацію.

Також представникам громад розповіли, де можна отримати відповідні дозволи на проведення тих чи інших природоохоронних робіт.

Сьогодні ви реконструюєте садочки, школи і це добре, адже громади розвиваються. Однак все, що робите, повинно мати додану вартість. Ці об’єкти мають збільшити ту вартість, яка у вас є. До того ж, не забувайте, що ОТГ — частина району та області, тож всі ваші дії мають «вписуватися» у Стратегію розвитку Чернігівщини, — наголосив Леонід Сахневич.

Цього ж дня фахівці ОДА та об’єднаних територіальних громад в онлайн-режимі поспілкувалися з Віце-прем’єр-міністром – Міністром  регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієм Зубком та представниками профільного відомства.

Зокрема мова йшла про законодавчі зміни, підготовку стратегічних документів розвитку ОТГ, якість проектів, що претендують на державне фінансування.

Громада повинна планувати свою діяльність не на рік чи два, а стратегічно. Окрім того прораховувати усі ризики та джерела доходу. Найближчим часом Міністерство має отримати від кожного регіону детальну карту з чітким зазначенням об’єктів інфраструктури, — акцентував Геннадій Зубко.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації