back

Ми вже в ефірі! І це — найголовніше!

14-06-2017 09:55

У цьому переконана директор Борзнянського районного радіомовлення Ірина Плющ. Виходу в ефір районного радіо чекали багато слухачів, адже дротове мовлення припинилося ще з початку 2016 року.

Довідково. Комунальне підприємство «Редакція Борзнянського районного радіомовлення», засновником якого є Борзнянська районна рада, як юридична особа зареєстроване 25 грудня 1996 року. Це було дротове радіо, яке виходило в ефір на першому каналі Українського радіо.

29 квітня 2016 року Борзнянське районне радіо отримало ліцензію на FM-мовлення (НР №00886-м). Строк дії ліцензії — до 29 квітня 2023 року. Загальний обсяг мовлення — 24 години на добу. Територія розповсюдження програм радіо — м. Борзна та Борзнянський район.

Бажана мить настала 28 квітня 2017-го: на хвилі 99,2 МГц уперше пролунали позивні Борзнянського радіо. Перехід на FM-мовлення відбувся не без труднощів. Як зазначила Ірина Плющ, вимоги до документації дуже високі і самотужки розібратися у цьому складно:

«Ми вийшли в ефір завдяки спільним зусиллям влади, громадськості та меценатів, зокрема й районних інвесторів. Поки що працюємо в тестовому режимі. FM-мовлення в районі лише запроваджується, тож потрібен час на вивчення нового обладнання та налагодження якості. Ми тільки народжуємося, а з першого дня отримати все неможливо. Так, зараз в ефірі звучить трохи застаріла музика, але щоб її поновити, потрібні місяці. У цю роботу вкладається багато сил і терпіння. Та коли відчуваєш підтримку людей, то тягар стає трохи легшим».

Борзнянське радіо наразі набуває все більшої популярності серед місцевих жителів. Оскільки це тестовий режим, то мовлення не цілодобове (тестується закуплене передавальне та студійне обладнання). Якість радіосигналу залежить від віддаленості населених пунктів (в межах 25-30 кілометрів — упевнений), а також від лісистості території.

На сьогодні вже можна замовити музичні вітання, розміщення реклами та оголошення. Для цього необхідно зателефонувати до редакції з 8.00 до 17.00 або написати листа на електронну пошту: [email protected].

На радіо поки працюють дві особи: бухгалтер та директор, яка і готує увесь ефір. А це — актуальні новини району та області, прогноз погоди тощо. До початку літніх канікул для дітей транслювалася вечірня казка. Створюються й авторські передачі: «Повинні знати» (бесіда із фахівцями певної галузі), «На крилах творчості» (розмова із творчими особистостями), краєзнавче читання «Борзнянщини моєї історія жива», «Пізнаємо людей Борзнянщини», «На нашій землі залишився слід» (спогади про видатних земляків), «Архівні джерела» тощо.

 

«Плануються інформаційно-аналітичні, культурно-мистецькі, науково-просвітницькі, розважальні передачі. Співпрацюватимемо з різними структурами та організаціями, які висвітлюватимуть свої проблеми у нашому ефірі. Також хотілося, щоб люди чули, як працює наша влада. Слухачі ще просять, щоб ми озвучували й сесії міської ради. Одним словом, люди хочуть чути, чим живе район, — поділилася задумами пані Ірина. — Плануємо вести діалоги з різними фахівцями, яким можна буде поставити запитання у прямому ефірі. Крім того, на нашій хвилі звучатимуть місцеві співаки».

Борзнянська студія — яскравий приклад розвитку місцевого радіо. Варто зазначити, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (далі — Національна рада) рекомендує запроваджувати у територіальних громадах подібний тип місцевого інформування — малопотужне FM-мовлення.

Командою фахівців Національної ради розроблена покрокова інструкція щодо організації місцевого радіомовлення та мовлення територіальних громад. Інструкція складається з 3-х розділів: замовлення прорахунку FM-частоти, подача заявних документів на конкурс та організація радіомовлення. До кожного розділу надаються роз'яснення, коментарі, рекомендації.

 

 

Як отримати ліцензію на малопотужне FM-мовлення?

Для початку має бути створена телерадіоорганізація (далі — ТРО) у формі комунального підприємства. Її засновниками можуть бути, як приклад, об’єднана територіальна громада або органи місцевого самоврядування.

Потім ТРО подає до Національної ради документи на прорахунок частот малопотужного FM-мовлення в тих населених пунктах відповідного району, в яких планує провадити свою діяльність.

Заявні документи мають містити:

– відповідну заяву на ім'я голови Національної ради на прорахунок однієї чи декількох частот (каналу мовлення) у діапазоні 87,5-108 МГц;

– заяви про видачу висновків ЕМС РЕЗ звукового радіомовлення (форма Р2) з потужністю передавача (передавачів) не більше ніж 10 Вт;

– програмно-економічне обґрунтування створення нового каналу мовлення;

– згоду власника споруди (власників споруд) на встановлення передавача (передавачів).

Національна рада на основі цих документів робить відповідне подання до Українського державного центру радіочастот, який потім надає висновок. Орієнтовний термін прорахунку — 3–6 місяців. Після цього Національна рада оголошує конкурс на канал (або мережу) мовлення з використанням прорахованих частот у відповідній місцевості із зазначенням особливих умов конкурсу. ТРО бере участь у конкурсі за умови відповідності заявних документів умовам конкурсу та вимогам Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Існують також вимоги до програмної концепції, серед яких: цілодобовий обсяг мовлення (якщо у місцевого мовника не вистачає ресурсу для цілодобового мовлення, він може ретранслювати Суспільного мовника), українська мова ведення передач має становити не менше 50% від власного продукту, обов’язок інформувати населення про виникнення надзвичайних ситуацій тощо.

Детальніше про перехід редакцій проводового мовлення на малопотужне FM-мовлення за посиланням.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода