back

Про соціальне забезпечення добровольців та вирішення проблем медичних закладів — на засіданні профільної комісії облради

13-06-2017 | 17:53

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО, яке відбулося сьогодні, 13 червня, депутати облради разом із представниками громадськості та учасниками бойових дій в зоні АТО у складі добровольчих батальйонів обговорили питання соціального забезпечення добровольців.

Як зазначалося, на ім’я голови облради Ігоря Вдовенка надійшло звернення з проханням надати добровольцям, які захищали територіальну цілісність України в зоні АТО, пільги і гарантії, що передбачені для учасників бойових дій згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». У листі також наводяться позитивні практики Львівської, Київської та інших областей України, в яких такі пільги встановлені рішеннями органів місцевого самоврядування.

Жваву дискусію серед присутніх викликали питання фінансування соціальних пільг, видачі посвідчень, які діятимуть на території області для добровольців, та інші.

Для детального опрацювання питання надання пільг та гарантій планується створити комісію при облдержадміністрації. Наразі робоча група готує необхідні для цього матеріали.

Також на засіданні постійної комісії йшлося про депутатське звернення народного депутата України Віталія Купрія до голови ОДА Валерія Куліча та голови облради Ігоря Вдовенка щодо ситуації в психотуберкульозному відділенні комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня». Причиною для цього послугувало колективне звернення працівників зазначеного закладу до депутата.

Крім того, звернення працівників психотуберкульозного відділення обласної психоневрологічної лікарні днями оприлюднено на сторінках місцевих Інтернет-видань. Медичні працівники висловлюються проти реорганізації — об’єднання двох відділень (психотуберкульозного №11 та інфекційного №8). Вони просять розібратися, чи правомірне об’єднання цих структурних підрозділів, а також вжити заходів щодо ремонту приміщень, забезпечення господарчими товарами, індивідуальними засобами захисту, медичними препаратами.

Головний лікар обласної психоневрологічної лікарні Володимир Ященко зауважив, що дійсно існують проблеми, пов’язані з недофінансуванням лікарні. Наразі заклад отримує лише 30% коштів від необхідних. У зв’язку з недостатньою кількістю пацієнтів (у середньому 25-27 хворих при потужності психотуберкульозного відділення на 50 ліжок, а також недовантаження інфекційного відділення – 20 хворих на 30 ліжок) було прийнято рішення про об’єднання двох відділень в одне — психофтизіатричне з інфекційними ліжками. Подібні об’єднання вже проведені на комплексі № 2 обласної психоневрологічної лікарні, обласних протитуберкульозному та шкірно-венерологічному диспансерах. Це є оптимізацією лікувальних закладів, а не скороченням мережі.

Володимир Ященко повідомив, що в результаті злиття двох відділень скоротилися лише три штатні одиниці. При цьому всім працівникам запропоновані варіанти працевлаштування в лікарні. Також головний лікар акцентував, що незважаючи на недостатнє фінансування, у закладі своєчасно здійснюється виплата заробітної плати в повному обсязі, а також неухильно додержуються протоколи лікування.

До речі, один ліжко-день у психотуберкульозному відділенні вартує 556,72 гривні, у середньому ж по лікарні — 275,21 гривні.

Члени громадської ради при облдержадміністрації, присутні на засіданні комісії облради, також зауважили на проблемах психотуберкульозного відділення, зокрема, на нагальній потребі покращення матеріально-технічного стану будівель. Як варіант вони запропонували вивчити питання переведення об’єднаного відділення в інше приміщення.

Комісія облради дійшла висновку про необхідність детального вивчення цього питання спільно з ОДА для прийняття виваженого рішення.

Крім того, депутати облради обговорили стан забезпечення обласних закладів охорони здоров’я автотранспортом, а також комунального медичного закладу «Обласний центр медико-соціальної експертизи» комп’ютерами і оргтехнікою.

Так, члени засідання відмітили, що стан автопарку медзакладів потребує оновлення. Зазначене питання буде найближчим часом вирішуватися керівництвом області. У першу чергу, новими автомобілями планується забезпечити відділення екстреної медичної допомоги.

Для центру медико-соціальної експертизи на придбання оргтехніки уже виділено 80 тисяч гривень. Всього ж необхідно 170 тисяч гривень.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації