back

У Пісках на Бахмаччині відбулося свято у народному стилі

12-06-2017 | 16:30

Фестиваль «Відродження українського села, його духовності і культури», який уже четвертий раз проходить у селі Піски Бахмацького району, – велике всеукраїнське фольклорне свято для численних гостей. А для місцевих жителів – добра нагода відпочити від безкінечної сільської роботи.

«Істина – в селі, – вважає натхненник і організатор фестивалю, директор місцевого сільськогосподарського підприємства Валерій Колоша. – У місті такої краси немає. Якщо ми сьогодні не підтримуватимемо традиції, не будемо їх розвивати – воно само собою зникне».

Привітати учасників і гостей свята приїхав і голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч: «Ми хочемо, щоб у нас на селі залишалося якомога більше молоді. А для того, щоб молодь тут залишалася – їй має бути в селі цікаво жити, не гірше ніж у місті. Насправді у селі жити набагато вільніше, але все упирається в наявність роботи».

Щоб село розвивалося, потрібна ще й чітка позиція держави і в розвитку аграрного сектору, і в питанні продажу землі – переконаний Валерій Куліч. «Я проти продажу землі при нинішній ситуації, коли у селян на руках дуже велика кількість паїв, – наголосив він. – Вважаю, що держава повинна викупити ці паї, сплативши людям відповідні кошти, а потім ці землі передати громадам, які будуть ними розпоряджатися і мати змогу на конкурсних засадах обирати орендаря. Тоді кошти від оренди потраплятимуть у бюджети громад».

У програмі фестивалю – кінно-трюкове шоу, майстер-класи (рубання і пиляння дров, орання землі плугом, молотіння пшениці ціпом, косіння трави, їзда верхи, розпис українськими візерунками, гончарство, ковальство тощо), виставки народних майстрів, конкурсні виступи фольклорних та хореографічних колективів, свято сала. Не довелося сумувати і малечі – її чекали численні розваги.

Гостей і учасників фестивалю своїми виступами радували народна артистка України Алла Кудлай, відомий композитор Ніколо Петраш, поет-пісняр Степан Галябарда і колектив «BIG BOSS». Перший день свята закінчився яскравими вогняним шоу та феєрверком.

Організатори планують зробити фестиваль міжнародним, і вже наступного року тут чекатимуть гостей із-за кордону, зокрема, з Польщі.

Сюжет виробництва філії Національної телекомпанії України «Чернігівська регіональна дирекція»:




Прес-служба облдержадміністрації