back

Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?

12-06-2017 | 10:20

Круглий стіл під такою назвою відбувся у Чернігові минулого тижня. Його мета – ознайомити представників ЗМІ та громадськості з думками фахівців у цій сфері.

Організували захід регіональні представники Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України. В обговоренні взяли участь спеціалісти Головного управління Держгеокадастру в області, Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА, науковці, підприємці та представники громадськості.

Мораторій на продаж землі, що діє в Україні, обмежує конституційні права власників земельних паїв, у результаті чого вони не можуть повноцінно розпоряджатися своєю власністю, а також отримувати достойну орендну плату. Таку думку висловила координатор заходу, голова ГО «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко.

За її словами, зняття мораторію на продаж землі та відкриття ринку дасть поштовх розвитку агровиробництва, в тому числі органічного, сприятиме створенню нових робочих місць на селі, покращенню добробуту селян (власників земельних паїв), оскільки вартість паю може значно зрости.

– Розумні люди не будуть продавати свої земельні паї за безцінь, а стільки дискусій і навіть суперечок на цю тему виникає тільки тому, що селяни дуже погано поінформовані чи дезінформовані. Натомість великий агробізнес зацікавлений у продовженні мораторію на продаж, тому що зараз витрати на оренду сільськогосподарських угідь доволі невисокі – на рівні 40 доларів США за гектар на рік, – зазначила Римма Олексенко.

За словами головного спеціаліста відділу врегулювання земельних відносин, прав власності та правової роботи Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергія Норинського, фактично ринок землі в Україні існує вже не один рік. Тож головне завдання держави – легалізувати цей процес. Але при цьому існують і певні ризики.

– Перехід до ринку землі має бути поступовим і виваженим, до нього треба ретельно підготуватися. Адже ринок землі має бути інструментом розвитку сільського господарства, сільських територій, а не знаряддям вирішення певних політичних питань чи перерозподілу прав власності на землю тощо, – зауважив фахівець.

З необхідністю зняття мораторію на землю задля розвитку сільського господарства та покращання добробуту селян погодились й інші учасники дискусії, серед яких – практикуючий інженер-землевпорядник Ольга Мазурець

Свою думку також висловив голова ГО «Народна рада Чернігіщини» Олександр Підгорний:

– Наше завдання – вивчити досвід зарубіжних країн, врахувати всі плюси й мінуси, зрозуміти страхи наших громадян та вивести це питання з політичної площини виключно в економічну. При цьому необхідно створити відповідну законодавчу базу, яка має забезпечити цивілізований обіг земель сільськогосподарського призначення, гарантувати захист родючості ґрунтів, звести до мінімуму можливі ризики.

На сьогодні держава пропонує поетапне введення ринку землі. Зокрема, на першому етапі таким правом можуть скористатися фермери. Цим шляхом пройшла більшість країн, які зараз мають успішний ринок землі.

Таким чином, учасники обговорення спробували розвіяти негативні міфи про земельну реформу, які нині існують в українському суспільстві.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації