back

Прозорість видобувної сфери Чернігівщини – в полі зору влади і громадськості

08-06-2017 | 17:25

Обговорити, наскільки відкрито здійснюється робота у видобувній сфері, зібралися сьогодні за круглим столом на тему «Прозорість видобутку вуглеводнів у Чернігівській області та її значення для громад» представники органів влади, місцевих громад, громадської організації «НОВА Енергія» та видобувники регіону. Участь у засіданні також взяв заступник голови ОДА Сергій Сергієнко.

Захід відбувся у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей» (ІПВГ), який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень.

Довідково. ІПВГ – міжнародний стандарт, який забезпечує прозорість нафтових, газових та мінеральних ресурсів країн. Він дозволяє покращити конкурентоспроможність, інвестиційний клімат регіону, а також сприяє сталому розвитку громад, на території яких ведеться видобуток корисних копалин.

– Загалом видобувний сектор в Україні, і зокрема на Чернігівщині, залишається складним і непрозорим. Тож сьогодні ми маємо можливість проаналізувати ситуацію та напрацювати шляхи покращення рівня прозорості видобувної галузі Чернігівщини, – зауважив Сергій Сергієнко.

Експерт ГО «НОВА Енергія» Юрій Буц розповів про сучасний стан імплементації ІПВГ в Україні, зазначивши, що країна приєдналася до ІПВГ з 2009 року.

Юрій Буц наголосив, що імплементація стандартів ІПВГ — ключовий інструмент підвищення прозорості надходження платежів видобувних компаній до держбюджету. Він також значною мірою сприяє підвищенню громадського контролю за державним управлінням публічними фінансами та діяльністю підприємств видобувної галузі в країні.

Крім того, представниця ГО «НОВА Енергія» Олена Агапова ознайомила присутніх із результатами другого національного звіту ІПВГ.

 

 

Детальніше ознайомитися зі звітом можна на сайті ГО «НОВА Енергія».

Представники об’єднаних територіальних громад акцентували, що з 1 січня 2018 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату» до бюджетів громад надходитиме 3% рентної плати за місцезнаходженням (місцем видобутку) відповідних природних ресурсів. А це додаткові мільйони гривень щорічно до бюджетів ОТГ на соціальні потреби.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації