back

Щотижня в Україні 15-20 ОСББ долучаються до впровадження енергоефективних заходів за програмою «теплих» кредитів

08-06-2017 | 09:35

Весняно-літній період – ідеальна пора для модернізації будинків, утеплення та підготовки до наступного опалювального сезону. Усе більше об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні опікуються цими питаннями. Так, минулого місяця щотижня новими учасниками програми «теплих» кредитів ставали 15-20 ОСББ. Загалом, у травні програмою скористалося 82 об’єднання, які залучили на енергоефективні заходи біля 12 мільйонів гривень. Для порівняння, у квітні таких охочих до енергоощадності було 59.

– Для ОСББ існують надзвичайно вигідні умови для реалізації енергоефективних заходів у багатоповерхівках. Усе це завдяки тісній співпраці Держенергоефективності та місцевої влади в напрямку впровадження місцевих програм здешевлення «теплих» кредитів. У результаті обєднання співвласників багатоквартирних будинків мають нагоду отримати подвійне та навіть потрійне відшкодування витрат при утепленні. З держбюджету їм належить компенсація від 40 до 70 % суми «теплого» кредиту, а з місцевих бюджетів – відшкодування відсоткової ставки або ще частини суми кредиту, – зазначив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

До прикладу, львівське ОСББ «Стрийська, 91» залучило понад мільйон гривень на утеплення будинку та заміну вікон. При цьому воно отримало подвійне відшкодування: від держави – 488 тисяч гривень, від міста – 384 тисячі гривень. У результаті – витрати на опалення скоротилися на 43 %.

З початку дії програми «теплих» кредитів її перевагами скористалися 837 ОСББ з різних куточків України. Вони залучили на термомодернізацію багатоповерхівок більше 110 мільйонів гривень.

Довідково. Дізнатися, в яких містах, районах та областях діють місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів, можна за допомогою Інтерактивної карти на сайті Держенергоефективності.

 

За інформацією Державного агентства
з енергоефективності та енергозбереження України