back

Піклуватися про кожну дитину, позбавлену батьківської опіки

26-04-2012 | 14:34

«Наше завдання сьогодні скоординувати спільні зусилля щодо створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї» - наголосив Володимир Хоменко під час розгляду другого питання порядку денного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації.

Про хід виконання Указу Президента України від 16.12.2011 № 1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні» та протокольних доручень за результатами засідання Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації від 01.03.2012 року в частині влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації поінформувала начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько.

За її словами, станом на 01.04.2012 року сімейними формами виховання (опіка, піклування, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї) в області охоплено 74,5% дітей такої категорії, причому на початок минулого року цей показник складав 70,7%, в 2010 році – 67,5%, в 2009 році – 65,4%, в 2008 році – 62,9%.

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначено усиновлення дітей в сім’ї громадянами України. Впродовж 2011 року кількісні показники усиновлення дітей нашими співвітчизниками залишились на рівні 2010 року і склали 45 осіб.

Завдяки співпраці служби у справах дітей облдержадміністрації з телекомпанією „Магнолія-ТВ”, в результаті проведення інформаційної кампанії в мережі Інтернет та на Всеукраїнських телевізійних каналах щодо висвітлення інформації про дітей з Чернігівської області, які можуть бути усиновлені, 15 дітей з області були усиновлені впродовж 2011 року нашими співвітчизниками з інших регіонів України.

В області сформована база потенційних кандидатів в усиновителі, яка налічує 28 подружніх пар з Борзняського, Городнянського, Козелецького, Корюківського, Ніжинського, Носівського, Ріпкинського, Семенівського, Сосницького, Срібнянського, Чернігівського районів, міст Ніжина, Прилуки, Чернігова з якими на даний час ведеться робота щодо підбору дітей.

Традиційно склалося, що найбільш поширеною формою сімейного виховання в області є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, на 01.04.2012 року під опікою, піклуванням перебуває 1646 дітей даної категорії або 61,9% від їх загальної кількості, в 2011 році цей показник складав 60,2%.

Водночас на території області розвиваються такі форми сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

В області функціонує 11 дитячих будинків сімейного типу, 10 з яких створені впродовж 2008-2011 років та 176 прийомних сімей, в яких всього виховується 335 дітей.

Впродовж останніх трьох років в області спостерігається уповільнення темпів влаштування дітей до цих альтернативних форм сімейного виховання, якщо протягом 2011 року в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу влаштовано 54 дитини, то у 2010 – 53; 2009 – 64, 2008 – 97.

Незважаючи на стале зростання кількості дітей, які влаштовані у сімейні форми виховання (усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу), кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у державних інтернатних установах, хоч і зменшується, але залишається досить високою (зокрема протягом 2008-2011 років їх кількість знизилась на 41,9% (з 982 до 571 особи).

Враховуючи вищезазначене,Володимир Хоменко звернув увагу керівників районів та міських голів, які одночасно є головами органів опіки та піклування, на персональну відповідальність за здійснення соціально-правового захисту кожної окремої дитини.

«У цьому році Кабінетом Міністрів України запроваджується оцінка результатів діяльності органів місцевої влади за напрямом «Захист прав дитини», а восени під головуванням Глави держави планується проведення наради з питань захисту прав дитини, на якій буде підбито підсумки виконання місцевою владою Указу Президента України «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні».

Ми повинні діяти ефективно, реалізовуючи весь потенціал можливостей на благо дітей. Тільки відповідальна та скоординована робота дозволить виконати поставлене завдання щодо створення найближчим часом ефективної системи соціальної захищеності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», - підкреслив керівник області.