back

Павло Розенко: Тема Української революції є одним із найпріоритетніших напрямків державної культурної політики та політики пам'яті

02-06-2017 | 08:29

Тема Української революції 1917-1921 років є на сьогодні одним із найбільш пріоритетних напрямків державної культурної політики та політики пам’яті. Про це на відкритті Міжнародної наукової конференції "Революція, державність, нація: Україна на шляху самоствердження (1917–1921 рр.)" сказав Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Історична пам'ять про Українську революцію 1917-1921 років має важливе значення для сьогодення. Всі ми бачимо як багато аналогій є між тими подіями і сьогоденням. Елементи гібридної війни, яку сьогодні веде Росія проти України, були й тоді у 1917-1919 роках: починаючи від фейкових утворень, які діяли паралельно Центральній Раді і Уряду України, які потім звернулися до більшовицької Росії з проханням «захистити» Українську Республіку, завершуючи тією хвилею популізму, на якій увійшли більшовицькі війська на територію нашої держави», - сказав він.

«На жаль, тогочасне українське суспільство не витримало іспиту популізмом. І сьогодні, знову ж таки в умовах зовнішньої агресії, існує у багатьох спокуса отримати дивіденди на популізмі. Але чим це завершується, уже Україні відомо», - зазначив Віце-прем’єр.

Павло Розенко наголосив на необхідності доносити суспільству якомога більше правдивої інформації про події Української революції, адже значна частина суспільства і досі знаходиться серед певних штампів, ідеологічних міфів, які десятиліттями нав’язувалися радянською пропагандою. «Ми маємо подолати наслідки радянської міфотворчості, сформувати та показати нашим громадянам об’єктивний погляд на національну історію», - підкреслив він.

Віце-прем’єр нагадав, що саме в ході революції були започатковані українські державні інститути, утверджені сучасні державні символи – герб, прапор, гімн. Здобутками Української революції стало і заснування Української академії наук, і державний статус української мови та культури.

«Саме тому, Уряд ставиться до відзначення 100-річниці Української революції з усією відповідальністю. Ми плануємо вкладати реальний зміст у це відзначення та не можемо допустити, щоб воно було формальним, як у два перших десятиліття української незалежності. Тема Української революції є на сьогодні однією із найбільш пріоритетних напрямків державної культурної політики та політики пам’яті», - зазначив Павло Розенко.

Він також висловив сподівання, що найближчими роками у Києві буде споруджено монумент Соборності України та пам’ятник головному отаману військ УНР Симонові Петлюрі, як це передбачено у плані заходів з відзначення 100-річчя Української Революції. «Міністерство культури та Київська міська державна адміністрація вже працюють у цьому напрямку. Відкриття цих пам’ятників стане знаковою подією», - сказав він.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України