back

Україна завжди відчувала надійне плече США в створенні сильних інститутів, розвиненого громадянського суспільства і процвітаючої ринкової економіки – Президент

02-06-2017 | 07:58

Президент Петро Порошенко привітав Американську торговельну палату в Україні з 25-ю річницею від дня заснування. «Одразу ж після проголошення незалежності, інвестори побачили великі можливості, які Україна може запропонувати, і почали активно залучатися. Це був час створення Американської торговельної палати в Україні, яка стала надійним партнером у формуванні української економіки і створенні фундаменту у побудові репутації (України – ред.) як демократичної, відкритої, економічно привабливої європейської держави», - наголосив Глава держави.

«Ми не прагнемо змін, ми працюємо для них. Ми розуміємо життєву необхідність зробити Україну великою країною, кожен день доводячи це нашою напруженою роботою, відданістю і підтримкою», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що Україна за останні три роки зробила більше, ніж передбачалося, але менш ніж прагне. Він наголосив, що попереду пенсійна реформа, земельна реформа, реформа охорони здоров'я і проведення приватизації. «Відродження України можливе тільки шляхом реформ та інвестицій. І я впевнений у нашому успіху, тільки об'єднавши зусилля президента, уряду, парламенту, ділових кіл і громадянського суспільства», - зауважив Президент.

Петро Порошенко подякував Американській торговельній палаті, яка є досить критичною ланкою в цьому процесі. «Докладаючи зусилля для просування України на міжнародному рівні як привабливої для інвестування, ви відкриваєте її для міжнародних інвесторів та допомагаєте нам зробити її ще кращою», - підкреслив Президент.

Глава держави наголосив, що за ці роки було створено стратегічне партнерство між Україною і Сполученими Штатами Америки. «Це партнерство для демократії. Україна завжди відчувала надійне плече США в створенні сильних інститутів, розвиненого громадянського суспільства і процвітаючої ринкової економіки. За такої підтримки, Україна поступово стає більш міцним оплотом демократії в регіоні», - переконаний він.

За словами Президента, партнерство України та США має на меті і забезпечення глобальної стабільності: «Відмовившись від третього за величиною ядерного арсеналу в світі, Україна зіграла історичну роль в зміцненні режиму нерозповсюдження в глобальному масштабі».

Він також наголосив, що Україна завжди залучена до міжнародних зусиль у справі відновлення миру і порядку в нестабільних регіонах. Дійсно, ми зробили більший внесок в глобальну стабільність, ніж отримали натомість у відповідь, зазначив Президент.

Петро Порошенко також підкреслив, що українсько-американське партнерство покликане забезпечити мир. «Останнє має вкрай важливе значення в період, коли Україна стає ключовим полем битви між ліберальним порядком, що сповідують США, і російським реваншизмом», - сказав він.

Президент нагадав слова Віце-президента США Губерта Хамфрі: «Мир не є пасивним, він активний. Мир – не заспокоєння, це сила. Мир не трапляється, він потребує роботи».

«Я дякую нашим друзям у США за справжню підтримку України протягом всіх цих років. Але найголовніше, я хотів би подякувати США за підтримку в ці дні. Маючи тверду двопартійну основу, ця підтримка надзвичайно важлива не тільки для України», - зазначив Петро Порошенко і додав, що боротьба проти російської агресії не є легким завданням і ніколи таким не було.

«Але якщо твердо стояти на ґрунті єдності і солідарності, якщо тримати сильний єдиний фронт трансатлантичних санкцій проти Росії, якщо дійсно працювати на благо світу через силу, нам в кінцевому підсумку вдасться витримати поточну бурю і відстояти світовий порядок, який ми спільно просуваємо і захищаємо», - сказав Президент.

Президент зазначив, що для нього безпека і економічне зростання України є першочерговими завданнями, включаючи створення сильного бренду України на міжнародній арені та сприятливого інвестиційного клімату всередині. «Всі інвестори є найкращими послами, що розповсюджують імідж України, доводячи на своєму прикладі, що Україна є країною великих можливостей для бізнесу, великих людей і великого зростання», - наголосив Петро Порошенко, додавши, що європейська інтеграція є основою української стратегії трансформації. В той же час, україно-американська Дорожня карта покращення бізнес-клімату містить короткострокові і середньострокові нормативні та законодавчі реформи, а також служить основою для взаємодії між урядами України та США.

Глава держави наголосив, що незважаючи на безпекові виклики, українській владі вдалося стабілізувати макроекономічну ситуацію, домогтися прогресу в боротьбі з корупцією. «Незалежні антикорупційні інститути, електронні декларації, ProZorro, енергетичні реформи та реформи в банківському секторі – це наша важлива зброя на антикорупційному фронті. Ще залишається довгий шлях до того, коли українська система потрапить в топ міжнародних рейтингів із боротьби з корупцією. Але вперше український уряд просуває антикорупційні зусилля вперед замість того, щоб чинити їм опір», - наголосив Президент. Петро Порошенко зазначив, що триває судова реформа, мають бути здійсненні подальші кроки в мікроекономічних реформах, включаючи митне, податкове адміністрування і дерегулювання.

Прес-служба Президента України