back

Українська молодь прагне до європейського дозвілля

01-06-2017 | 10:40

Який формат роботи молодіжного центру, на які категорії молоді він буде розрахований та які послуги тут мають надаватися — обговорили вчора, 31 травня, учасники Міжнародного форуму «Від ініціативи — до дії», що тривав у Чернігові протягом трьох днів.

Читати також: «Від ініціативи — до дії»

Поки що в Україні установи, робота яких спрямована на забезпечення змістовного та якісного дозвілля молоді, тільки-но створюються. На противагу — у європейських країнах ця практика досить поширена: крім національних, є мережі, які об’єднують не один десяток країн.

 

>

 

До речі, всі зазначені мережі молодіжних центрів мають «знак якості» Ради Європи. В Україні ж наразі триває робота щодо розробки інструментарію ефективної роботи молодіжних центрів відповідно до європейських вимог та критеріїв. Отримавши такий «знак», українські молодіжні центри зможуть інтегруватися до європейської мережі, що дасть можливість не тільки обмінюватися досвідом, а й реалізовувати спільні проекти та отримувати додаткові кошти.

Слід зазначити, що в Україні вже є приклади, які можуть стати зразком для наслідування. Представники найуспішніших практик розповіли про роботу своїх осередків для молоді, один з яких — Молодіжний центр Волині. Його напрямки діяльності: неформальна освіта, міжнародна співпраця, патріотичне виховання та студентське самоврядування. Крім того, є ресурсний та волонтерський центри, креативна лабораторія. Центр почав свою роботу у 2015 році завдяки співпраці громадських організацій, церкви та місцевої влади. Кількість його відвідувачів постійно збільшується. За рік тут проводиться близько 300 різноманітних заходів по залученню молоді до громадського руху.

Молодіжний центр «М-Формація» у місті Бердичеві Житомирської області, утворений в кінці 2016 року, — яскравий приклад відкритого простору на базі бібліотеки. Тут проводять тренінги, майстер-класи, виставки приватних колекцій, безкоштовну підготовку учнів до ЗНО, працює школа екскурсовода тощо.

 

 

Досвідом роботи поділилися і представники платформи ініціатив «Теплиця» (місто Слов’янськ Донецької області), комунального підприємства «Молодіжний центр Дніпропетровщини», молодіжного креативного центру «Доброхап» (селище Доброслав Одеської області), міського культурно-спортивного центру Житомирської міської ради, молодіжних центрів, започаткованих за підтримки UNICEF Ukraine на посилення соціальної згуртованості та розвитку молоді.

Під час спілкування учасники форуму висловили спільну думку щодо необхідності впорядкування нормативної бази у сфері молодіжної політики. Адже наразі немає чітких понять і критеріїв, що створює перепони відкриттю молодіжних центрів. Не менш важливі складові — матеріально-технічна база та фінансове забезпечення, а також кваліфіковані кадри.

Усі виступаючі підкреслювали, що національну мережу молодіжних центрів можна створити лише спільними зусиллями як влади усіх рівнів, так і громадськості. Найголовніше — у повній трансформації молодіжної політики не сумнівається жодна із сторін.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації