back

Коментар Президента щодо рішення Сенату Нідерландів про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

31-05-2017 | 07:36

Дорогі українці!

Щойно Сенат Королівства Нідерланди, верхня палата парламенту, схвалив рішення про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Шлях до цього виявився довгим і набагато складнішим, ніж ми уявляли собі на старті цього процесу. Чому так трапилось? Кремль, уражений хронічною українофобією, капостив нам на кожному кроці. Він використовував всі наявні ресурси: гроші, пропаганду, брехню, інтриги, розвідувальні структури і групи впливу. Йому підігрували антиєвропейські популістські сили всередині Євросоюзу, які використовували наявні бюрократичні зачіпки та витворювали нові. Все це робилося з єдиною метою – унеможливити ратифікацію Угоди, поховати її та, відповідно, - зупинити курс України на возз’єднання з нашою європейською родиною. 

Саме возз’єднання, бо історично ми були її частиною… До речі, з часів давньоукраїнського князя Ярослава Мудрого та його доньки-киянки Анни Ярославни, яку буквально вчора Путін намагався на очах всієї Європи викрасти до російської історії.

Всі ви знаєте, що на фініші процес ратифікації пригальмувався в Нідерландах. Історична для нас угода виявилася під реальною загрозою. До останнього моменту вся дипломатична команда країни боролася за те, щоб зірки на європейському небосхилі склалися сприятливо для України. В цьому нас підтримували і нам допомагали наші європейські партнери.

Щиро дякую за підтримку своєму другові Прем’єр-міністру Марку Рютте, нідерландському Уряду, Національним Зборам, Сенату. Від імені Українського народу дякую громадянам Нідерландів, які під час нещодавніх виборів в масі своїй не підтримали антиєвропейську партію, а, натомість, делегували владу відповідальним проєвропейським силам.

Після виборів в Австрії, Нідерландах, Франції завершення ратифікації Угоди про асоціацію з Україною закріпило позитивні тенденції до консолідації цих проєвропейських сил, які раніше мали певні проблеми внаслідок нідерландського референдуму та Брекзиту.

Єдиним фронтом ми отримали важливу перемогу. Єдиним фронтом ми відстояли Угоду про асоціацію, дорогу до якої три з половиною роки тому відкрили учасники Євромайдану та Революції Гідності.

Вже перший рік тимчасового застосування Угоди продемонстрував, наскільки високий потенціал вона має для України. Наш експорт до країн ЄС зріс майже на чверть (на 24,5%). Україна поступово інтегрується в європейську політику в багатьох сферах.

Набуття чинності Угоди про асоціацію, зона вільної торгівлі та безвізовий режим з ЄС, який стартує рівно за десять днів, - це є надзвичайно важливі кроки на нашому шляху до Об’єднаної Європи.

Ми твердо налаштовані йти до нашої стратегічної мети. Це гарантія нашої свободи, незалежності та територіальної цілісності. Європа – це наш цивілізаційний вибір.

Найближчим часом Нідерланди передадуть ратифікаційну грамоту до Брюсселю. А далі Рада Європейського Союзу своїм спеціальним рішенням запустить виконання Угоди про асоціацію з ЄС на повну проектну потужність.

Слава Європі!

Слава Україні!