back

Ефективна спільна робота – наступний крок у вирішенні нагальних проблем збереження культурної спадщини

24-04-2012 | 17:04

Питання стану збереження культурної спадщини в Чернігівській області розглянули під час установчої наради, яку 24 квітня провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, за участю представників Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України.

«Збереження та охорона пам’яток історії та культури є важливим чинником патріотичного виховання громадян, розвитку національної свідомості українського народу, розвитку туристичної галузі, входженню України до європейської спільноти як держави, що виконує свої міжнародно-правові зобов’язання у сфері охорони культурної спадщини», - зазначив Віктор Тканко, відкриваючи нараду, та додав, що питання охорони культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування і знаходиться під особистим контролем Президента України.

За його словами, сьогоднішня нарада ініційована Департаментом культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України з метою конструктивного діалогу різних гілок влади, подання конкретних пропозицій щодо збереження, відтворення та популяризації історичної спадщини Чернігівського краю.

Заступник голови облдержадміністрації коротко ознайомив гостей з історико-культурним надбанням регіону, підкресливши, що Чернігівщина займає одне з провідних місць в Україні за кількістю пам’яток культурної спадщини.

Про структуру органів охорони культурної спадщини у Чернігівській області та питання взаємодії з Департаментом культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України присутніх поінформував заступник директора Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України, начальник управління регіональних представників Сергій Тур. Він, зокрема, зазначив, що розглядається питання співпраці Міністерства культури та облдержадміністрації в проведенні ремонтно-реставраційних робіт і популяризації архітектурно-культурних пам’яток області.

Начальник головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації Сергій Мойсієнко у своєму виступі розповів про діяльність органів охорони культурної спадщини в області. За його словами, на державному обліку в регіоні перебуває близько 9-ти тисяч пам’яток історії та культури, 193 з яких мають національне значення. 14 населених пунктів області включено до переліку історичних населених місць України, три з них мають тисячолітню історію (м.Чернігів, м. Новгород-Сіверський, сел.Любеч).

Протягом 2010-2011 років органами охорони культурної спадщини було виявлено 1381 нових об’єктів культурної спадщини Чернігівщини, із них 419 взято на облік. На думку Сергія Мойсієнка, пріоритетними напрямками роботи органів культурної спадщини залишаються інвентаризація і встановлення меж охорони пам’яток.

Генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов повідомив про те, що сьогодні розробляються пропозиції щодо реконструкції «Чернігівського Дитинця». Усі запропоновані ідеї активно обговорюються громадськістю.

Учасники наради також заслухали інформацію про створення Седнівської філії «Садиба Лизогубів», як структурного підрозділу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» і доцільність оголошення заповідником або заповідною територією комплексу пам’яток м.Ніжина.

Про наслідки діяльності «чорних копачів» поінформувала під час наради директор обласної інспекції з охорони пам’яток археології, історії та монументального мистецтва Валентина Мултанен. Вона зауважила, що матеріальні та моральні збитки від діяльності чорних археологів важко оцінити та озвучила низку пропозицій до представників Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури щодо спільної боротьби з таким явищем.

Підсумовуючи результати наради, Віктор Тканко зазначив, що сьогодні відбулася конструктивна, ділова, принципова розмова щодо стану збереження та перспектив роботи з охорони культурної спадщини в області. На його переконання, наступним кроком у вирішенні нагальних питань щодо збереження історико-культурної спадщини має стати ефективна спільна робота органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, Міністерства культури України, Національних заповідників, правоохоронних органів та широкого загалу науковців.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації