back

Родина — найкраще середовище виховання для дитини

26-05-2017 | 15:38

Проблема дитячого сирітства — актуальна і болюча тема для нашого суспільства. Область, як і вся країна, орієнтується на забезпечення права маленьких громадян на сім’ю. Це передбачає влаштування дітей, які стали сиротами або позбавлені батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

Про взаємодію суб’єктів соціальної роботи щодо надання якісних послуг сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, говорили вчора, 25 травня, за «круглим столом» в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У засіданні взяли участь представники Служби у справах дітей, Управління освіти і науки, Департаменту соціального захисту населення ОДА, центру соціально-психологічної реабілітації дітей, а також спеціалісти Городнянського, Куликівського, Ріпкинського, Чернігівського районного, Чернігівського міського центрів СССДМ.

Директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот наголосила, що в Україні існує чотири форми сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Наразі в області 324 дитини-сироти виховуються в 206 прийомних сім’ях, у 25 будинках сімейного типу —152 вихованці.

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування все ж вважається усиновлення. Сім’я є першим соціальним інститутом у житті будь-якої людини і важливим чинником її успішної соціалізації в майбутньому, — зазначила директор ОЦ СССДМ.

За інформацією заступника начальника Служби у справах дітей ОДА Станіслава Железного, цьогоріч громадяни України вже усиновили 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з Чернігівщини. Ще 10 діток отримали свої домівки за кордоном. Всього ж в області 2040 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також Станіслав Железний зазначив, що в Україні існує єдина інформаційна база дітей, які можуть бути усиновлені. Тож у разі бажання усиновити дитину громадяни мають звернутися до місцевої служби у справах дітей. Якщо ж на цьому рівні складно вирішити питання, підключаються обласні служби у справах дітей або ж профільний департамент Міністерства соціальної політики України.

Начальник відділу адресних соціальних виплат Департаменту соціального захисту населення Ольга Кульгейко проінформувала про фінансове забезпечення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Станом на 1 травня в області допомогу при усиновлені отримують 75 осіб. На виплату з державного бюджету спрямовано майже 355 тисяч гривень. Допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначено 1032 особам, на виплату з початку року спрямовано 16 мільйонів гривень.

Під час круглого столу також обговорили проблемні питання супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, в ході якого соціальний працівник допомагає прийомній дитині та її новим батькам вирішувати питання адаптації та подолання психологічних зустрічей. Присутні на заході представники центрів соціально-психологічної реабілітації дітей (в області діють три такі центри) зауважили, що важливим фактором є поінформованість майбутніх батьків про психологічні особливості дітей.

Важливою є підготовка кандидатів обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Ці навчання дають змогу оцінити виховний потенціал майбутніх батьків, а також сприяють набуттю ними навичок, необхідних для знаходження порозуміння з прийомними дітьми, дозволяють спрямовувати власний досвід та знання на створення найкращих умов для життя вихованців. До речі, під час супроводження соціальні працівники активно співпрацюють з прийомними батьками та батьками вихователями і допомагають їм вирішувати життєві проблеми.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю облдержадміністрації