back

Держпродспоживслужба інформує: для української яловичини відкрито ринок Китаю

25-05-2017 | 10:51

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки (далі – AQSIQ) підписали Протокол інспекційних, карантинних та ветеринарно-санітарних вимог щодо експорту замороженої яловичини з України до КНР.

Від української сторони документ підписав Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, від китайської – перший заступник Міністра AQSIQ Мей Кебло.

Участь у церемонії підписання та в зустрічі, що їй передувала, також взяли перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції України Ольга Трофімцева, представники Держпродспоживслужби, Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей, представники AQSIQ.

Підписання протоколу та офіційне відкриття китайського ринку для української яловичини стало можливим за результатами місії компетентного органу КНР з оцінки української системи державного контролю безпечності харчових продуктів в частині виробництва яловичини, яка працювала в Україні наприкінці квітня.

У ході обговорення Максим Мартинюк акцентував увагу на важливості українсько-китайських відносин у будь-якому форматі, а особливо щодо постачання продовольства.

– Китай для нас є одним із найбільших торговельних партнерів. І Україна надзвичайно зацікавлена у цьому ринку. Ми маємо великий потенціал для забезпечення Китаю якісною, безпечною та натуральною продукцією, – зазначив він.

У свою чергу, Ольга Трофімцева наголосила на важливості візиту китайської делегації до України. За її словами, торік товарообіг між Україною та КНР лише в аграрній сфері склав понад мільярд доларів.

– Розширення номенклатури українського агарного експорту до Китаю залишається пріоритетом для нас. Тому відкриття цього ринку для нашої яловичини дає нові можливості для українських експортерів, – підкреслила вона.

Ольга Трофімцева додала, що наразі Держпродспоживслужба та представники AQSIQ активно співпрацюють у питаннях узгодження фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту цілої низки української агарної продукції на ринок КНР. Йдеться про соняшниковий шрот, буряковий жом, молочні харчові продукти, м’ясо птиці, яйця, мед тощо.

 

За матеріалами Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів