back

СБУ оприлюднює факти про катів з ОРДЛО

25-05-2017 | 08:25

У вересні минулого року Служба безпеки України розпочала публікувати свідчення колишніх заручників російських терористичних угруповань на території ОРДЛО. Це свідчення не лише військовослужбовців і бійців добровольчих батальйонів, а й журналістів, волонтерів, священників, мешканців Донбасу — усіх, кому довелося пережити жахіття полону у проросійських фашистів.

На сьогодні вже видано чотири збірки спогадів, які неможливо читати без болю і жаху. Всі вони свідчать, що під час перебування у полоні наші співвітчизники були не лише повністю позбавлені права на будь-який юридичний захист, а й піддавалися нелюдським тортурам як моральним, так і фізичним.

Кожна сповідь підтверджує, що катування і розстріли українських заручників в ОРДЛО є частиною агресивної політики РФ щодо України. І хоча нелюди ховаються за промовистими прізвиськами — «Маніяк», «Варвар», «Хижак», «Адреналін», «Зомбі» тощо— СБУ вже встановила персональні дані понад сорока злочинців. У Службі безпеки переконані, що всі кати обов’язково постануть перед українським та міжнародним судом, якщо їх не вб’ють за вказівкою російських кураторів.

Водночас Служба безпеки України готова надати всебічну допомогу представникам українських та міжнародних правозахисних організацій та ЗМІ в оприлюдненні спогадів колишніх полонених та організації зустрічей з кожним колишнім заручником. Це допоможе не лише захистити права кожної конкретної людини, а й вкотре підтвердить перед світовою спільнотою наявність збройної агресії РФ проти України, факти фізичного насилля та катувань, морально-психологічного знущання та нелюдських умов утримання заручників на території ОРДЛО.

З метою якнайширшого розповсюдження цієї інформації збірники спогадів видаються трьома мовами: українською, англійською та російською. Крім того, Служба безпеки закликає всіх патріотів України розповсюджувати ці документальні свідчення всіма можливими способами, у тому числі й через соціальні мережі. Відповідну інформацію можна знайти на сайті відомства. Це допоможе прискорити перемогу України над російським агресором, посилити політичний тиск на РФ, покарати злочинців та встановити таким чином справедливість.

 

За інформацією Служби безпеки України