back

Від сільського господарства до туристичної галузі: Чернігівщина напрацьовує співпрацю з Гомельщиною

24-05-2017 | 15:07

Для Чернігівщини Гомельська область Республіки Білорусь є близькою не лише географічно. Регіони мають тісні економічні та культурні зв’язки: Білорусь входить до п’ятірки найбільших експортних партнерів Чернігівщини, чимало торгових зв’язків пов’язано саме з Гомельщиною, а туристи із зазначеного регіону вже мають улюблені місця у сіверському краї. Отже, потреба у розширенні співпраці є в обох областях-партнерах.

XIV Гомельський економічний форум 18-20 травня зібрав більше 700 учасників з 16 країн світу. Серед них була й делегація Чернігівської області на чолі із заступником голови – керівником апарату Чернігівської облдержадміністрації Наталією Романовою.

Учасники заходу ознайомилися із сучасними особливостями економічних процесів в Білорусі та інвестиційними пропозиціями.

Делегати працювали і за тематичними секціями: агропромисловий комплекс, логістика і торгівля, будівництво та житлово-комунальне господарство, туризм, малий бізнес, інновації та інвестиції.

Як зазначив Сергій Меженний, заступник директора Департаменту економічного розвитку – начальник управління розвитку промисловості, транспорту і зв’язку ОДА, цікавим є досвід роботи технопарків.

Адже такі інноваційно-технологічні центри забезпечують максимально сприятливі умови для сучасних проектів, спрямованих на розвиток промисловості.

—   Гомельщина є досить потужним регіоном у сфері тваринництва. Однак і Чернігівщині є що запропонувати, — зауважує директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Павлішен.

Шляхи розвитку різних видів туризму обговорили представники профільного департаменту Чернігівської ОДА та відповідного гомельського відомства. Посадовці окреслили першочергові кроки подальшої співпраці.

—    Чернігівська і Гомельська області мають багато обопільних інтересів. Наразі плануємо поглибити роботу в сільськогосподарській галузі. Мова йде як про експорт, так і про імпорт продовольства та техніки. У задумах — відновити якісне залізничне сполучення. Цікавить розвиток культурної галузі: від розробки нових туристичних маршрутів до започаткування міжшкільних дипломатичних осередків, де молодь зможе вивчати білоруську та українську мови, — акцентувала Наталія Романова. — Йшлося і  про розчищення русла Дніпра. Це питання стоїть на контролі у глав обох держав.

Під час Форуму делегати відвідали XVIII Міжнародну універсальну виставку-ярмарок «Весна в Гомелі – 2017», а також ознайомились з об’єктами різнопланового туризму.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації