back

Протипожежний захист екосистем — на контролі рятувальників та облдержадміністрації

19-05-2017 | 10:30

На засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка відбулася учора, 18 травня, обговорили стан забезпечення протипожежного захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період. Захід відбувся під головуванням заступника голови облдержадміністрації Сергія Сергієнка.

Заступник начальника Управління ДСНС в області Роман Цушко повідомив, що в поточному році на Чернігівщині виникло 13 пожеж у лісах. Це на 85% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зареєстровано 490 пожеж сухої трави та сміття на відкритій місцевості, площа загорянь склала понад тисячу гектарів.

Завдяки професійній та своєчасній роботі пожежники не допустили поширення вогню на значні площі та населені пункти.

Головною причиною загорянь залишається «людський фактор». Це розведені багаття, випалювання сухої рослинності, кинуті непогашені сірники або недопалки. Тож рятувальники наголошують на дотриманні правил пожежної безпеки, а також необхідності проведення профілактично-роз’яснювальної роботи з дітьми.

Роман Цушко доповів про перевірку готовності лісових господарств та лісових пожежних станцій — техніка та особовий склад знаходяться в повній готовності.

До попередження й у разі необхідності ліквідації пожеж готові і в структурних підрозділах Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Зокрема, функціонують 16 лісових пожежних станцій, на озброєнні яких 40 одиниць спецтехніки. Моніторинг територій здійснюється за допомогою 35 спостережних веж, 30 з яких обладнані телевізійними системами нагляду.

Заступник голови ОДА Сергій Сергієнко акцентував на важливості проведення попереджувальної роботи. Зокрема, рятувальники мають врахувати недоліки минулих років та масштабно проводити профілактичні заходи, особливо на пожежонебезпечних лісових територіях поблизу населених пунктів.

 

 

За інформацією Управління Державної служби України
з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області