back

Глава держави: Ми зробимо все можливе, щоб Закон про електронні декларації виконував покладену на нього функцію

15-05-2017 | 08:04

Президент Петро Порошенко вважає запровадження обов’язкової електронної звітності високопосадовців та державних службовців, чиновників усіх рівнів позитивним, адже це дозволило громадськості не лише бачити статки декларантів, а й контролювати їх походження.

«Сенс електронного декларування у прозорості і відкритості. Вся країна знає статки 1,5 чи 2 мільйонів українських можновладців і не тільки можновладців. Де і що вони мають. Для того, щоб мати можливість спитати: де ти взяв будинок, машину, за рахунок яких джерел ти це профінансував?», - зазначив Глава держави під час зустрічі з представниками ЗМІ.

Він також підкреслив, що за відсутності обґрунтування походження тих чи інших матеріальних цінностей відповідним Законом передбачена кримінальна відповідальність. «З цієї точки зору я вважаю, що це безпрецедентна реформа», - додав Президент.

Петро Порошенко також підкреслив, що саме завдяки публічному декларуванню нині українське суспільство має можливість перевіряти кандидатів на посади суддів. «На сьогоднішній день саме електронні декларації є інструментом перевірки всіх суддів, які йдуть до Верховного Суду. Саме електронні декларації використовуються під час будь-яких кадрових призначень, у тому числі і конкурсними комісіями», - сказав він.

Президент погодився з тим, що Закон про електронні декларації недосконалий, у тому числі і в частині звітності громадських активістів і висловив думку, що Верховна Рада буде готова проголосувати за внесення змін до нього.

«Тому зараз, під час робочої групи, я думаю, що протягом дуже короткого часу, буде розроблений законопроект, проведені консультації з нашими партнерами, у тому числі і з Європейського Союзу та Венеціанської комісії, і буде запропонований Верховній Раді (відповідний законопроект –ред.)», - сказав Глава держави і додав: «Ми зробимо все можливе для того, щоб знайти те порозуміння, щоб закон про електронні декларації виконував ту функцію, яка на нього покладена».

Президент також нагадав, що чинний закон був позитивно оцінений більшістю міжнародних партнерів України, а також громадськими активістами.

Прес-служба Президента України