back

Медичні послуги — для бійців АТО

13-05-2017 | 14:35

Правозахисники Черкас, Чернігова та Ужгорода об’єднали зусилля для підтримки учасників антитерористичної операції та їхніх сімей. Наразі громадські організації «Черкаський правозахисний центр», «MART» (Чернігів) та «Закарпатська громада» впроваджують міні-проект «Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин». Його мета — сприяти отриманню гарантованих пільгових медичних послуг учасниками бойових дій та членами їхніх сімей.

Представники громадськості відзняли соціальний ролик за участі трьох «кіборгів» — захисників Донецького аеропорту. «Твоє здоров’я є найголовнішою цінністю для твоєї родини... Знай свої права та навчи ними користуватися своїх побратимів», — переконані бійці. Вони сподіваються, що так спонукатимуть своїх побратимів піклуватися про власне здоров’я.

Це частина проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні», який реалізує Громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).

 

До речі, у Центрі медичної реабілітації для учасників антитерористичної операції, що діє на базі Чернігівського обласного госпіталю ветеранів війни (вул.  Волковича, 25),  з початку бойових дій проліковано 383 учасника АТО, 17 – зараз знаходяться в медзакладі.

Фахівці Центру психологічної реабілітації і лікування для учасників антитерористичної операції на базі обласної психоневрологічної лікарні надали психологічну допомогу 635 бійцям. Ще 23 демобілізованих проходять курс лікування.

У психоневрологічній лікарні діє «Єдине вікно» для звернень учасників АТО — при приймальному відділенні лікарні (вул. Івана Мазепи, 3) та в реєстратурі обласного психоневрологічного диспансеру (Гомельське шосе, 4-й кілометр). Захисники країни обслуговуються позачергово.

У лікарні працюють телефони довіри: 676-542 (з 08:00 до 16:00),  697-023 (з 16:00 до 08:00).

Бійці та члени їхніх родин також можуть звертатися за консультативною допомогою на телефонну «гарячу лінію» (0462) 679-674, яка функціонує в обласному госпіталі ветеранів війни.

Крім того, учасники АТО мають право на безкоштовне лікування в санаторно-курортних закладах. Таку послугу вже отримали  365 осіб. На  2017 рік для області на ці потреби передбачено 724,5 тисячі гривень.

Вже повністю забезпечені необхідними технічними та іншими засобами реабілітації 18 із 27 учасників АТО, які перебувають на обліку органах соціального захисту населення, 4 – частково.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації