back

Глава держави привів до присяги новобранців Окремого полку Президента України та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ

10-05-2017 | 07:51

Президент,  Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні взяв участь у церемонії складання Військової присяги молодим поповненням Окремого полку Президента України та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ.

«Сьогодні як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України приводжу до присяги молоде покоління, нове поповнення Окремого полку Президента України та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних Сил України. Нехай такі, нібито нефронтові назви нікого не збивають з пантелику. Воїни цих  військових частин брали, беруть і братимуть участь в захисті країни від агресора», - сказав Петро Порошенко. Він додав, що, як і обіцяв, виняток складають призовники-строковики, які до бойових операцій не залучаються, а під час призову на військову службу проходять військове навчання.

Глава держави наголосив, що понад 400 офіцерів, сержантів та солдат цих військових підрозділів відзначено державними та відомчими нагородами за мужність, героїзм. Зокрема, командир екіпажу бронетранспортера старший лейтенант Роман Тимошенко, навідник старший солдат Михайло Іваничко та водій солдат Дмитро Барвін загинули біля села  Нижнє Лозове. Вони взяли на себе основний удар і в нерівному бою дали можливість цілій колоні військової техніки вирватися із засідки. В бою отримав смертельне поранення капітан Олег Коваль зі 101-ї окремої бригади. Старший солдат Дмитро Козачук, незважаючи на контузію та множинні осколкові поранення, бо ворожа граната влучила в башту БТР, вивів бойову машину та побратимів з-під обстрілу терористів. Це сталося під Комісарівкою.

Президент нагадав також про героїчні дії старшого солдата Володимира Черкаса, який під час виходу українських військ з Дебальцевого вивіз з-під обстрілів на своєму бронетранспортері близько 50 військовослужбовців – за один рейс. А старший лейтенант Олександр Псарюк з Окремого полку Президента вночі з екіпажем БМП-2 прорвався на територію противника та врятував трьох наших розвідників, які були поранені, знаходилися в тилу ворога і не могли дістатися звідти самотужки.

«Цими бійцями пишаються їхні однополчани. Про їхні подвиги має знати вся країна», - сказав він.

За словами Президента, у юнаків, які сьогодні складають військову присягу, чимало братів і батьків, які вже беруть участь у війні на захист України, які є гідним прикладом для родичів-новобранців і не тільки для них. 

«Пліч-о-пліч, в строю захисників України, що зараз протистоять російсько-терористичним військам на сході України, стоять онуки та правнуки учасників Другої світової війни, які у лавах Червоної армії, Української Повстанської армії, партизанських загонів здобували й здобули перемогу над нацизмом. Цей факт – символ зв'язку різних поколінь», - сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що вчора на площі у Меморіальному комплексі «Національний  музей історії України у Другій Світовій війні», відкрилась фотовиставка і кожен може подивитись на цей зв'язок поколінь: діда, прадіда, онука і праправнука. «Це – дуже важливо. І там ви побачите і ветерана Червоної армії, і ветерана Української Повстанської армії. Це – ознака примирення героїв, які захищали Україну від нацизму під червоним, синьо-жовтим та червоно-чорним прапорами», - зазначив він.

Петро Порошенко наголосив, що історія свідчить, що найсильнішими є ті нації, ті народи, які у часи карколомних випробувань здатні відкинути внутрішні чвари й суперечності і об’єднатися. «Тільки разом ми зможемо відстояти нашу незалежність, свободу. І тільки разом ми зможемо перемогти і побудувати державу, яка дасть кожному громадянину гідне життя», - сказав він.

По завершенні церемонії складання присяги оркестр Почесної варти виконав Державний Гімн України. Після цього особовий склад військових частин пройшов перед Президентом урочистим маршем.

Глава держави також поспілкувався із рідними новобранців, які були присутні на церемонії.

Прес-служба Президента України