back

У травні пенсіонери Чернігівщини отримають підвищені виплати

03-05-2017 | 17:53

Із 1 травня 2017 року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшено із 1247 до 1312 гривень. Про це повідомив сьогодні, 3 травня, під час брифінгу в облдержадміністрації начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Юрченко.

Тож з початку місяця проводиться перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до них, розміри яких залежать від прожиткового мінімуму.

 

 

 

Як зазначив Юрій Юрченко, перерахунок мінімального розміру пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» здійснюватиметься тільки непрацюючим пенсіонерам. Для працюючих  — процедура здійснюється кожні два роки.

Збільшені розміри щомісячної державної адресної допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій, а також державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни. Якщо особа має право на одержання пенсії відповідно до декількох законів, вона може обирати, за яким із них розраховуватиметься виплата.

 

 

Також проведені перерахунки мінімальних розмірів пенсій інвалідам-ліквідаторам аварії на ЧАЕС: не можуть бути меншими для інвалідів І групи —3739,2 гривні, для інвалідів  ІІ групи — 3345,6 гривні та для інвалідів  ІІІ групи — 2952 гривні.

Збільшено доплату й іншим категоріям пенсіонерів, зокрема при втраті годувальника з числа військовослужбовців.

Пенсійний фонд здійснить перерахунок виплат автоматично.

Розмір підвищення визначається індивідуально. Він залежить від страхового стажу, заробітної плати, наявності групи інвалідності тощо.

74% громадян уже в травні отримають "нові" пенсії.

Наступне збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, відбудеться у грудні 2017 року.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації