back

Центр розвитку місцевого самоврядування: нові перспективи просування реформ

28-04-2017 | 16:46

У Чернігові відсьогодні, 28 квітня, розпочав роботу регіональний Центр розвитку місцевого самоврядування — п’ятий в Україні. На його урочистому відкритті зібралися представники обласної влади, голови об’єднаних територіальних громад, експерти та представники громадських об’єднань, які сприяють впровадженню на Чернігівщині процесів децентралізації.

Програму «U-LEAD з Європою», за підтримки якої створено Центр, — на заході представляли заступник директора Александра Фелінгер та менеджер Хабу для центральної Європи Владислав Синицький.

Заступник голови – керівник апарату ОДА Наталія Романова зазначила, що такий Центр – реальна можливість розширити просвітницьку складову в просуванні децентралізаційних реформ:

— Наразі громади почали розуміти переваги, які вони отримують у процесі об’єднання. Підтвердженням цього є бажання територій області до створення нових ОТГ. Головне при цьому — покращення якості життя людей, адже саме на це спрямована реформа. Завдяки ж програмам Центру можна змінювати психологію людей, допомагати громадам зрозуміти перспективи, які відкриваються перед ними.

Наталія Романова назвала 16 діючих об’єднаних територіальних громад Чернігівщини агентами позитивних змін. Наслідуючи їх досвід і приклад, інші території також змінюють своє ставлення до реформи. Одним із доказів цього є, зокрема, вибори в трьох ОТГ цими вихідними.

 

Читати також: Область реформується: ділимося досвідом з іншими країнами

 

Як зазначила директор регіонального центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик, основне завдання очолюваної нею установи — спільна з владними та представницькими інституціями робота з посилення місцевого самоврядування. Вона поділилася планами стосовно залучення до роботи Центру фахових експертів, обміну досвідом представників громад Чернігівщини з іншими регіонами України, а також європейськими країнами. Надзвичайно важливим вона вважає підвищення професійного рівня фахівців органів місцевого самоврядування.

Учасники заходу, у тому числі голови ОТГ, говорили про перспективний план розвитку територіальних громад області, про нагальність вдосконалення законодавчої бази, зокрема, стосовно земельних питань, акцентували увагу на кадровій політиці, розвитку інфраструктури, наближенні до людей якісних послуг.

Всі схилялися до єдиної думки — реформа децентралізації невідворотна. Тож в тісній взаємодії влади і громадськості необхідно створювати перспективні, спроможні територіальні громади, які стануть основою нового адміністративно-територіального устрою області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації