back

Монетизація субсидій має стати реінвестицією в енергоефективність

27-04-2017 | 16:51

Сьогодні, 27 квітня, в Києві проходить III Форум енергоефективного партнерства’17 «Енергетичний менеджмент: Досвід кращих».

Серед актуальних питань заходу – обговорення монетизації субсидій.

– Ми повинні дати можливість інвестувати в енергоефективні заходи не лише тим, хто має відповідний дохід, а й тим, хто не має можливості сплачувати за комунальні послуги – субсидіантам, – зауважив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час заходу.

Геннадій Зубко зазначив, що концепція монетизації субсидій передбачає два кроки. Перший – на рівні підприємств теплоенергетики. Він полягає у відмові від клірингових розрахунків, а також у позбавленні НАК «Нафтогаз» монопольного становища. Другий – монетизація субсидій для споживачів. Завдяки чому, зекономлену частину коштів громадяни зможуть спрямувати на енергоефективні заходи.

За словами Віце-прем’єр-міністра, існуюча система субсидій не тільки не сприяє впровадженню заходів енергоефективності, але й навпаки, заважає і демотивує людей. Так, наразі держава витрачає на субсидії 52 мільярди гривень. До відома, минулоріч у Чернігівській області на зазначені компенсації витрачено близько двох мільярдів гривень.

Ключовим завданням реформи енергоефективності Геннадій Зубко вважає зменшення навантаження енерговитрат та комунальних послуг на державний, місцеві та сімейні бюджети.

– Україна має потенціал скорочення газу в розмірі понад 11 мільярдів кубічних метрів, якщо споживачі матимуть фінансову мотивацію до заощадження енергоресурсів та братимуть участь в управлінні будинками, – зазначив він.

Крім того, Віце-прем’єр-міністр зауважив, що пакет законопроектів з енергоефективності відпрацьований з Євросоюзом і висловив сподівання, що на найближчому пленарному тижні закони будуть проголосовані.

Читати також: Геннадій Зубко: активна участь регіонів у енергоефективних програмах — домашнє завдання для місцевої влади

 

За інформацією Прес-служби Віце-прем’єр-міністра –
Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, Департаменту
соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації