back

Ви будете прикладом для кожного українця – Президент членам національної збірної України для участі в «Іграх нескорених»

25-04-2017 | 07:56

Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистостях з нагоди оголошення кандидатів до складу національної збірної команди України для участі у змаганнях «Ігри нескорених», що відбудуться у Торонто.

Глава держави звернувся до присутніх на Хрещатику і зазначив, що надзвичайно радий бути присутнім серед тих, хто вже у вересні цього року представлятиме Україну на міжнародних змаганнях серед військовослужбовців та ветеранів, котрі зазнали поранень під час виконання свого обов'язку.

«Сьогодні відбувається надзвичайно важлива подія – Україна вперше бере участь в «Іграх нескорених». Українське звучання назви цих змагань мені імпонує більше, бо саме нескореною є наша нація, нескореним є наш народ і саме нескореною є наша держава. Тому абсолютно природнім є те, що ми сьогодні відзначаємо і обираємо кращих із кращих, які гідно представлятимуть у вересні в Канаді нашу з вами державу», - сказав Петро Порошенко.

Прикладом незламності духу Глава держави назвав присутніх на урочистостях відважних воїнів, які стали прикладом для наслідування - солдата Вадима Свириденко, лейтенанта Павла Чайку і генерал-майора Ігоря Гордійчука.

Петро Порошенко нагадав, що нині Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО, а раніше солдат Вадим Свириденко, врятував сотні життів бойових побратимів, постійно ризикуючи своїм. Тепер він допомагає у поверненні до мирного життя та реабілітації українських воїнів. А підрозділ лейтенанта Чайки в листопаді 2014 року зайняв та героїчно утримував стратегічно важливу позицію в районі аеропорту, зазначив Президент. Під командуванням Ігоря Гордійчука українські військові відбили шість ворожих штурмів Савур-Могили, знищили велику кількість живої сили та техніки противника. І коли вже не залишилося жодної можливості утримувати висоту далі, ризикуючи власним життям, забезпечив організований відхід підрозділів, виконав поставлений наказ, сказав Глава держави.

«Саме такі, як Павло, Ігор та Вадим беруть сьогодні участь у відборі. Саме вони є переможцями, саме вони будуть представляти Україну на цих надзвичайно важливих іграх», - наголосив він.

Петро Порошенко відзначив не лише спортивний хист воїнів, а в першу чергу – їх мужність та героїзм, виявлені під час захисту України. «Як Президент, як Верховний Головнокомандувач від імені народу України і перед усіма українцями, які зараз дивляться нас, я щиро дякую вам, дорогі воїни, за ваш жертовний внесок в захист Батьківщини. Вашими зусиллями ми побудували нову армію. Вашими зусиллями ми не віддамо жодного клаптику української землі ворогу. І вашими зусиллями, разом із зусиллями українських дипломатів, ми повернемо український Донбас і український Крим», - наголосив Глава держави.

Президент також привітав ініціативу «українських нескорених» щодо створення центрів психологічної реабілітації, «щоб вони своїм духом, позитивом заряджали демобілізованих, поранених, продемонструвавши як важливо зараз триматися гуртом для того, щоб не дати жодної надії ворогу – як на фронті, так і розхитати ситуацію в середині». «Я дуже дякую хлопцям за цю ініціативу, гаряче підтримую її», - сказав Глава держави зауваживши, що спільно з трастовими фондами НАТО розробляються програми реабілітації українських воїнів, в тому числі і психологічної.

Президент висловив переконання, що наша команда на іграх продемонструє світу силу і незламність України, фізичну і моральну міць воїнів української армії та надзвичайно сильний український характер.

 «Я глибоко переконаний, що здобутки наших героїв стануть для людей з обмеженими можливостями поштовхом для здолання перепон і впевненості в своїх силах. Вони будуть прикладом для кожного українця. Від усього серця бажаю вам міцного здоров’я, щастя, успіхів у житті і перемог на славу Україні», - сказав Глава держави, побажавши команді високих здобутків.

Ігри нескорених (Invictus Games) – міжнародні спортивні змагання для військовослужбовців і ветеранів із обмеженими фізичними можливостями, що покликані через спорт сприяти процесу одужання та реабілітації військовослужбовців і ветеранів, які отримали травми й інвалідність під час виконання свого військового обов’язку, проявити силу їхнього духу.

Перші Ігри відбулися 2014 року в Лондоні та стали яскравим свідченням того, на що здатні військові, які захищають свою країну, і наскільки незламною є їхня воля до життя. У 2016 році успіх лондонських змагань повторили Ігри в м. Орландо, а 23-30 вересня 2017 року військові-спортсмени втретє зустрінуться в м. Торонто. Цього року у змаганнях братимуть участь 550 бійців із 17 країн.

Для участі України у змаганнях було проведено низку заходів для формування національної збірної команди з військовослужбовців, які перебувають на службі в Міністерстві оборони України, та ветеранів, котрі отримали поранення під час бойових дій у зоні проведення АТО. 22 квітня 2017 року відбулися Національні ігри з 6 дисциплін – атлетика, пауерліфтинг, плавання, стрільба з лука, велоспорт на шосе, веслування на тренажерах, участь в яких взяли 114 кандидатів всеукраїнського відбору. За результатами змагань до складу команди було відібрано 30 осіб-кандидатів. Всіх їх очікує незалежний медичний огляд та тренування як в Україні, так і в Канаді. 

Прес-служба Президента України