back

Уряд забезпечить фінансування програми «Доступні ліки» в повному обсязі

13-04-2017 | 16:50

 

З початку квітня в Україні запрацювала Урядова програма «Доступні ліки», якою передбачені безкоштовні медпрепарати для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Як стартувала ця програма в регіонах, дізнавався Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сьогодні, 13 квітня, під час селекторної наради з керівниками облдержадміністрацій.

— Сьогодні є вся нормативна база, кошти для того, щоб людей, які потребують постійного лікування, забезпечити необхідними ліками. Важливо, яким чином у регіонах будуть реалізовані програми. Ліки, їхня доступність мають надзвичайно важливе значення для людей. Тож на місцях необхідно провести масштабну роз’яснювальну роботу і забезпечити доступність цієї програми в містах, селах, селищах в усій країні, в кожній області, щоб українці могли скористатися новими можливостями, — підкреслив Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман нагадав, що на програму Уряд передбачив 500 мільйонів гривень, які вже розподілені між областями. Також він запевнив, що у випадку необхідності Кабмін обов’язково знайде додатковий ресурс.

Персональну відповідальність за якість впровадження програми він поклав на керівників облдержадміністрацій. Вимога до місцевої влади — вчасні розрахунки з аптечними мережами.

— Цю програму забезпечення безкоштовними ліками ми запустили один раз і надовго. Вона буде діяти і цього року, і надалі. Тому я б хотів, щоб процес взаєморозрахунків був якісним і доступність була забезпечена, — наголосив Володимир Гройсман.

Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч зазначив, що з початку дії програми на Чернігівщині до неї долучилися 24 суб’єкти господарювання — а це 97 аптечних закладів. У найближчих планах — заключення ще десяти угод. За тиждень дії програми вже використано майже 40% коштів, передбачених на квітень.

Зважаючи на високу потребу громадян в отриманні безкоштовних ліків, голова ОДА звернувся до очільника Уряду з проханням вирішити питання наближення розподілених коштів на найближчі місяці.

Володимир Гройсман пристав на цю пропозицію і дав доручення Мінфіну і МОЗу наблизити видатки.

 

Читайте також: Майже сто аптек стали учасниками програми «Доступні ліки» на Чернігівщині

 

Доручення для МОЗ також прозвучало від очільника Уряду після того, як Валерій Куліч підняв ще одне надважливе для питання — пришвидшення фінансування з боку Міністерства охорони здоров’я для придбання ангіографа в кардіологічне відділення Чернігівської обласної лікарні. На це майже 20 мільйонів передбачила область, 4 мільйони має співфінансувати МОЗ.

Під час селекторної наради Володимир Гройсман акцентував увагу й на деяких інших питаннях, зокрема, пенсійній та земельній реформах, а також ремонті доріг. За його словами, Уряд планує в квітні направити на виконання дорожніх робіт понад 3 мільярди гривень, які були закумульовані на митниці внаслідок перевиконання планів.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації