12-04-2017 | 14:53
Як харчуються онкохворі в умовах бюджетного фінансування – це стало темою журналістської перевірки, яка відбулася в медичному Чернігівському обласному онкодиспансері 11 квітня.
Місцеві «ревізори» безпосередньо відвідали харчоблок закладу, оглянули сховища, завітали до їдалень стаціонарів, поспілкувалися з пацієнтами та кухарями, скуштували страви, що заявлені в меню, та обговорили шляхи покращення забезпечення якісним та кількісним харчуванням.
Сучасний пацієнт харчується лише на 12,5 гривень, тоді як згідно нормативів для онкохворих, ця сума складає 20 гривень. Цього року в обласному бюджеті передбачено майже 1,5 мільйони на харчування, це на 200 тисяч перевищує минулорічний показник.
- Ми поставили собі завдання максимально зробити страви різноманітними, що вкрай важливо для онкологічного хворого, – зазначив головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб.
Болючим стало питання закупівель продуктів. Закупівля через ProZorro дає дешеві продукти, але якість може бути сумнівна.
– Були такі випадки, коли із заявлених зразків продукту, жоден під час лабораторних досліджень не відповів навіть мінімальним вимогам стандарту. Ми суворо завертаємо цю продукцію, − говорить про реалії Валерій Зуб.
Щоденно в онкодиспансері харчується 300 пацієнтів.Уже найближчим часом в закладі буде введено систему індивідуального харчування: пацієнт з існуючого меню буде обирати собі страви.
КЛПЗ "Чернігівський обласний онкологічний диспансер"