back

Українсько-данська тісна взаємодія із впровадження реформ починає приносити перші плоди – Президент

06-04-2017 | 07:55

Президент Петро Порошенко наголошує на ефективній підтримці данських партнерів у впровадженні реформ в Україні і зростанні у бізнес-кооперації між нашими двома країнами.

«Я радий, що наша тісна взаємодія з порядку денного реформ починає приносити перші плоди», - сказав Петро Порошенко на спільній прес-конференції з Прем’єр-міністром Данії Ларсом Расмуссеном.

Глава держави відзначив зростання двостороннього товарообігу – він перевищив 472 млн доларів США в 2016 році.

«Із задоволенням хочу відзначити зростання рівня двосторонніх відносин в інших сферах. Це явна ознака відновлення довіри іноземних інвесторів», - зазначив Президент. Він наголосив: «Є прекрасні приклади підтримки наших датських партнерів в галузі державного управління, боротьби з корупцією, підвищення ефективності використання енергії».

Петро Порошенко зауважив, що під час зустрічі з представниками провідних данських компаній, які вже працюють в Україні або планують інвестувати в Україну, було дуже важливо почути, що бізнес вже бачить практичні результати реформ. «Це дуже гарна реклама для потенційного інвестора прийти і працювати з нами», - наголосив він.

За словами Президента, під час зустрічі з Прем'єр-міністром Данії він зазначив, що це найкраща країна в Європі за умовами для ведення бізнесу. «Ми вивчаємо Ваш досвід і хочемо реалізувати його в нашій країні», - сказав він та додав, що мова йде не тільки про інвестиції в Україну, а й про високу ділову культуру Данії, яку ми хочемо мати в нашій країні.

Глава держави також зазначив, що Україна готова до інтенсифікації військової співпраці: «Ми цінуємо внесок Данії у 3 з 8 проектів цільових фондів НАТО». Він наголосив, що Данія є ключовим партнером нашої країни і в рамках Європейського Союзу, який з самого початку підтримує важливі рішення для України.

Президент також подякував за провідну роль Данії в реалізації ініціативи ЄС щодо боротьби з корупцією та високо оцінив роботу українсько-датського енергетичного центру. Він наголосив на важливості сьогоднішнього підписання Меморандуму про взаєморозуміння з Датським агентством з енергетики. «Ми очікуємо, що Данія буде діяти з позиції солідарності щодо проекту «Північний потік-2» з розумінням того, що мова йде про енергетичну безпеку ЄС», - сказав Президент.

Петро Порошенко подякував Главі данського уряду за підтримку України та запросив його з офіційним візитом.

В свою чергу, Прем’єр-міністр Данії Ларс Расмуссен  позитивно оцінив українські реформи.

«Я щиро вражений, що Ви, пане Президенте, змогли встановити дуже насичений порядок денний реформ у вашій країні. І ми бачимо вже перші результати реформ в Україні і дуже радіємо з цього приводу. Це було підтверджено данською бізнес-спільнотою, яка брала участь в нашій зустрічі», - сказав Прем’єр Данії. Він наголосив, що Данія і надалі буде підтримувати українські реформи в царині прав людини, децентралізації, енергозбереження та у впроваджені антикорупційних заходів.

Ларс Расмуссен  також позитивно оцінив збільшення обсягів інвестування та торгівлі між Україною та Данією. Він повідомив, що Данія працює над 5-річною стратегією допомоги Україні, яка передбачає виділення 500 млн данських крон (65 млн. євро).

Прем’єр-міністр Данії  нагадав про візит в Україну минулого року і зустріч з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та представниками бізнес-кіл, які працюють в Україні. «У нас відбулося відкрите обговорення тих перепон, які існують на шляху інвестування в Україну. І Україна зробила досить таки великий прогрес в цьому напрямку і ми можемо говорити вже про певні цифри – є зростання у бізнес-стосунках між нашими двома країнами», - підкреслив він.

«Якщо ми говоримо про зростання, робочі місця в Данії, робочі місця в Україні – це на користь двом нашим країнам», - резюмував Ларс Расмуссен.

Прес-служба Президета України