back

Геннадій Зубко: Енергоефективність — серед пріоритетів Плану дій Уряду

03-04-2017 | 16:41

 

Цільові показники й завдання щодо впровадження реформи енергоефективності виписані як у Плані пріоритетних кроків Уряду на 2017 рік, так і у середньостроковому Плані дій до 2020 року. На цьому акцентував Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Найперше та найголовніше завдання — прийняття парламентом необхідних законів: «Про Фонд енергоефективності», «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про енергетичну ефективність будівель», а також розробка під них пакету підзаконних актів. Крім того, плануємо залучити понад 67,5 тисячі учасників до програми «теплих» кредитів (як фізичних осіб, так і ОСББ), обсяг якої становить майже 1,2 мільярда гривень. Врегулювання заборгованості теплопостачальних підприємств за спожиті енергоносії – ще одне завдання на поточний рік, — зазначив Геннадій Зубко.

До 2020 року у планах Уряду — створення нового ринку енергоефективних заходів річною ємністю до 30 мільярдів гривень, впровадження економії споживання газу до 1 мільярда кубічних метрів на рік, збільшення податкових надходжень до 5 мільярдів щороку та створення до 40 тисяч нових робочих місць.

— Наша мета – запуск Фонду енергоефективності, впровадження системи енергетичної сертифікації будівель, системи фінансування енергоефективних заходів на постійній основі, у тому числі завдяки монетизації комунальних субсидій, — наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Ще один акцент в програмі дій Уряду на 2017 рік — розвиток відновлюваної енергетики. До парламенту вже подано законопроекти щодо розвитку сфери виробництва рідких біологічних видів палива та комбіноване виробництво теплової та електричної енергії. Так, у 2017 році планується збільшення частки енергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії, в кінцевому енергоспоживанні до рівня не менш ніж 8,3% та у 2020 році — не менше 11%.

 

За матеріалами Міністерства регіонального
розвитку, будівництва та ЖКГ України