back

Попит на Урядову програму «теплих» кредитів зростає

31-03-2017 | 14:24

 

Про це повідомляють в Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України. Лише минулого тижня на утеплення своїх домівок родини залучили майже 130 мільйонів гривень.

При цьому залишаються популярними всі три напрями програми:

- більше 180 родин прийняли рішення встановлювати твердопаливні котли і одержали для цього понад 3,4 мільйона гривень у державних банках;

- майже 6 тисяч сімей залучили 125 мільйонів гривень на утеплення індивідуального житла;

- ще 8 ОСББ та ЖБК впроваджуватимуть енергоефективні заходи у багатоповерхівках, отримавши на це більше одного мільйона гривень.

— Це вкотре доводить надзвичайну затребуваність програми серед населення. Мешканці міст та сіл знають, що отримають подвійну вигоду. Вони зможуть двічі заощадити сімейний бюджет: спочатку отримати безповоротну фінансову допомогу під час виплати «теплого» кредиту, згодом — після впровадження енергоефективних заходів значно зменшити комунальні рахунки, — прокоментував голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Загалом з початку дії програми (з жовтня 2014 року) її учасниками стали більше 220 тисяч родин по всій Україні. Разом вони залучили понад 3 мільярди гривень на заходи з економії енергоресурсів та утеплення осель.

Найбільше коштів українцями проінвестовано в утеплення індивідуального житла – майже 2,7 мільярда гривень. У заміну газових котлів на «негазові» вкладено понад 333 мільйони гривень. Для реалізації великих енергоефективних проектів у багатоквартирних будинках ОСББ та ЖБК використано більш ніж 83 мільйони гривень.

Додатковий фактор, який стимулює українців до енергоощадності, — можливість одночасно скористатися кількома програмами безповоротної фінансової допомоги на утеплення житла: державною та місцевою. Подвійне відшкодування з різних бюджетів дозволяє зменшити витрати домогосподарства при виплаті «теплого» кредиту вдвічі, а інколи й більше. Наразі в Україні за ініціативи Держенергоефективності у тісній співпраці з місцевими органами влади прийнято вже 242 місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів.

Читати також: Програма «теплих» кредитів – дієва

 

За матеріалами Державного агентства
з енергоефективності та енергозбереження України